U slavu Mati Paraskeve

Sa dolaskom prote Radmila Stokića i protinice preporođena je parohija Sv. velikomučenika Georgija u Danskoj. Jedna od najvažnijih poluga svake parohije je Kolo srpskih sestara. Poučena iskustvom iz Amerike odakle su Stokići stigli u Kopenhagen, protinica je stala na čelo novoformirane organizacije. Prošlog vikenda su proslavile svoj skromni jubilej, pet godina rada, a za svoju zaštitnicu i slavu uzele su upravo Sv. Paraskevu.

Bogosluženje je bilo veoma posećeno i može se reći da naši Srbi u Danskoj nisu zaboravili svoju tradiciju. Za ovu priliku Kolo srpskih sestara je priredilo bogatu trpezu na kojoj su se, kao i do sada, posebno istakle predivnim kolačima. Već po navici, uz malo priče a više rada, sve je bilo besprekorno organizovano.

“Desant na Hilandar”

Svi gosti imali su priliku da na kraju proslave pogledaju video-snimak, takozvani Desant na Hilandar, nezapamćen u istoriji Svete gore atoske.
Reč je o poseti čoveka koji se jedini nije prekrstio kada je kročio na tlo ove svetinje i koji je igumana oslovio sa “druže”. U pitanju je Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik Srbije.

Protinica se zahvalila svima koji su na bilo koji način dali doprinos parohiji. Izložila je planove o budućem radu, prvenstveno sa najmlađima. Takođe je nagovešteno “sestrinstvo” između kola srpskih sestara iz Kopenhagena i Banjaluke.
Posebno su pozdravljena naša braća Grci, arhimandrit Sosipatros Stefanudis iz Stokholma i porodica Dionisiosa Potamitisa koga naši Srbi svake nedelje viđaju na bogosluženjima. Arhimandrit Sosipatros se na srpskom jeziku zahvalio na gostoprimstvu, pošto je jedno vreme bio student Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Hodočasnici iz ove parohije, koji su prošlog meseca bili na Svetoj gori atoskoj, za ovu priliku pripremili su malu izložbu fotografija iz Hilandara. Najavljeno je novo hodočašće u Hilandar iduće godine.