U školu se rado ide

U Srpskoj dopunskoj školi u kantonu Argau redovne i vannastavne aktivnosti se realizuju kroz neposredni rad na času uprkos otežanim okolnostima u uslovima pandemije korona virusa. Đacima koji ne mogu da prisustvuju časovima zbog bolesti, karantina ili iz nekih drugih razloga nastavnica Jelena Todorović Lazić šalje redovno zadatke putem Gugl-učionice ili mejlom, nastojeći da svako upisano dete ima redovan pristup temama koje se obrađuju na času. U planu su i ogledni časovi preko aplikacija Zum i Gugl mit, neki od njih u saradnji sa kolegama iz Srbije i Švajcarske.

Ono što ostavlja poseban utisak jeste motivisanost dece koja dolaze u srpsku školu. Tea (4. razred), na primer kaže:

– Mene ne teraju roditelji da dolazim, ja to sama želim, jer hoću da naučim više o srpskoj književnosti, kulturi, istoriji i jer mi je na ovim časovima zanimljivo. Nagovorila sam i svoje dve dobre drugarice Jovanu i Leu da mi se pridruže i sad sve tri subotom učimo i družimo se zajedno u srpskoj školi.

Anu (6. razred) i Marka (8. razred) najviše interesuju istorija i izuzetne ličnosti iz prošlosti Srbije.

– Nastavnica se trudi da na času bude svakome zanimljivo i da bude dovoljno raznovrsnih tema i nastavnih materijala bukvalno za svakog đaka – kaže Ana.

Marko dodaje:

– Meni se sviđa što nas nastavnica uvažava i želi zaista da čuje naše mišljenje o raznim stvarima.

Ovih hladnih i umnogome neveselih i mračnih zimskih dana učenicima i nastavnici Jeleni veliku radost predstavljala je kreativna radionica na temu „Motivi srpskog narodnog veza“. Radionica je održana u svim grupama u kojima predaje ova nastavnica, dakle u Biru, Volenu, Oftringenu, Nusbaumenu i Vetingenu. Tom prilikom đaci su mnogo naučili o vezu kao umetničkoj rukotvorini i važnom nematerijalnom kulturnom nasleđu Srbije. Uz prezentaciju fotografija i video-snimke saznali su da je u prošlim vremenima izrada veza bila važan deo u životima devojaka i žena. Uverili su se da vez i danas živi kroz aktivnosti raznih udruženja za negovanje i očuvanje tradicije, ali i kroz inovativne pristupe i oživljavanje te tradicije u novom ruhu. Od brojnih ponuđenih tipičnih šara i motiva srpskih vezova učenici su mogli da izaberu one koji im se posebno sviđaju i da ih precrtavaju, boje dopunjavaju i koriste kao glavni motiv na novogodišnjim i božićnim čestitkama, obeleživačima za knjige, podmetačima, slikama… Nastalo je više od 100 radova, koje su napravili učenici svih uzrasta osnovne škole od 1. do 8. razreda.

I pored korone časovi u učionici

Otvorena vrata novim đacima

Jelena Todorović Lazić je profesorka srpskog jezika i književnosti, sa sedmogodišnjim stažom nastavnika u Srpskoj dopunskoj školi u Švajcarskoj. Radila je pet godina u kantonu Cirih, prethodne dve u kantonu Argau, a između toga kao nastavnik -asistent u više švajcarskih škola i držala kurs kreativnog pisanja na nemačkom za osnovce. Jelena dodaje da joj posao mnogo olakšava odlična komunikacija sa roditeljima učenika, sjajna saradnja sa ostalim kolegama u Švajcarskoj, kao i stalna podrška Biljane Bukinac, koordinatorke za nastavu u inostranstvu .

– Vrata naše škole su širom otvorena svakom detetu koje želi da nauči ili poboljša svoj srpski jezik i tako učvršćuje onaj deo svog identiteta koji čini najbolje nasleđe Srbije – kaže nastavnica Jelena.

Originalne reči

Nedavno je u ovim grupama održana i likovno-literarna radionica na temu „Najlepše reči srpskog jezika“. Svojevremeno deo velikog projekta na raznim jezicima koji je pre nekoliko godina pokrenula nastavnica Todorović Lazić, a podržala Direkcija za obrazovanje kantona Cirih, ova kreativna radionica prerasta polako u jednu vrstu rečnika-antologije lepih, originalnih, neobičnih, teško prevodivih i sl. reči srpskog jezika. Među rečima su se očekivano našle – „porodica“, ,“Srbija“, „ljubav“, ali i druge, kao što su „lubenica“ ,“jednorog“, „,petokraka“, ,“vodopad“ i mnoge druge.

Чланак U školu se rado ide се појављује прво на Vesti online.

Original Article