У Паризу одата почаст нашим херојима палим у Великом рату

У-Паризу-одата-почаст-нашим-херојима-палим-у-Великом-рату

среда, 15.11.2023,  23:17 -> 01:00

У Паризу одата почаст нашим херојима палим у Великом рату

Дан победе у Првом светском рату више него икада у тако великом броју Срби Француске обележили су у свим већим центрима српске дијаспоре, а најсвечаније било је у Паризу.

10. новембра у организацији БиХ и Савеза Срба Француске положени су венци на споменик краљу Александру Првом и краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Присуствовали су посланици француског и Европског парламента, као и изасланица градоначелника 16. париског арондисмана на чијој се територији овај споменик налази.

Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ констатовала је да нема много краљева, државника ни представника других држава који имају своје споменике у важним престоницама, попут Париза. Она је истакла да је споменик доказ братске везе француског и српског народа, заједничког страдања и чињеница да су се борили на истој, доброј страни историје.

А на српском војничком гробљу у Тијеу крај Париза, 12. новембра, са пијететом одајући почаст српским херојима палим у Великом рату окупили су се потомци српских јунака, француски и српски званичници, представници Савеза Срба Француске и ђаци Допунске школе на српском језику.

Програм је у име Савеза Срба Француске организовао и водио потпредседник Давид Јаковљевић, а присутне је поздравио и председник Ђуро Ћетковић.

Говорили су представници организација српских студената у иностранству, пуковник специјалних јединица Француске армије и доказани пријатељ Србије Жак Огар, као и чувар ватре Тријумфалне капије пуковник Филип Реније.

Присуствовала је и новоименована амбасадорка Србије у Француској Ана Хрустановић, француски и српски ветерани и први пут делегација Сенегала која је била савезник Србије у Великом рату.

Венце су положили и потомци ратника са војничког гробља, делегација Црне Горе која на Тијеу има 15-оро предака, а први пут, на српско војничко гробље, стигао је и венац Града Париза у име градоначелнице Ан Идалго.

У програму су учествовали културно уметничка друштва Бисер и Младост и малишани из српских допунских школа.

Подвиг наших потомака је бесмртан, Зато ће то место на којем је 747 хумки српских ратних хероја трајно подсећати Србе у Француској и Србе у матици да се огромне жртве ратова које је Србија кроз историју дала никада не забораве.

Detaljnije