U nedelju prvi čas srpskog

Povodom početka rada škole srpskog jezika u Gmundenu u parohiji Svetog velikomučenika Georgija u tom gradu održan je prvi roditeljski sastanak. Nastava u tom gradu počinje u nedelju 2. oktobra.

Sastanku, koji je otpočeo molitvom, prisustvovao je i Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta u Austriji, koga je protojerej Nikola Pantić, paroh u Gmundenu, predstavio okupljenim roditeljima.

Otac Nikola je istakao značaj ovog projekta za sve Srbe koji žive van matice i suočeni su sa velikim izazovom da sačuvaju nacionalni i duhovni identitet za sadašnja i pokolenja koja dolaze i izbore se za svoje mesto u ovom društvu.

– U toj borbi, kaže, presudna je uloga jezika, kulture, istorije i tradicije srpskog naroda o kojima bi deca učila na časovima koji će ubuduće biti organizovani pri hramu – istakao je prota Nikola

Mijalković je naveo da se posebno raduje što je sreo ljude koji su prepoznali značaj istorijskog trenutka. Upoznao je prisutne sa idejama na kojima počiva Prosvjeta i načinom na koji rade škole u Beču i Lincu gde se nastava održava nekoliko godina.

Mijalković je školi u Gmundenu predao udžbenike iz kojih će deca učiti, te je poželeo uspeh u radu učiteljima koji će se truditi da deci približe sadržaje koje uče i njihovi vršnjaci u otadžbini, a sa kojima oni tokom svog školovanja nisu imali priliku da se susretnu.

– Škola srpskog jezika u Gmundenu deo je mreže koja se sve više razgranava u Austriji, a koja treba da postane temelj iz koga će stasavati nove generacije Srba na ovim prostorima koji će imati snage i znanja da se izbore sa svim iskušenjima koje budućnost donosi, ne zaboravljajući ko su, odakle su i kolike su žrtve njihovi preci podneli kako bi sačuvali svoje duhovno i kulturno nasleđe – naglasio je Mijalković.

Projekat “Prosvjeta” realizuje se u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i uz podršku Eparhije austrijsko-švajcarske.

Чланак U nedelju prvi čas srpskog се појављује прво на Vesti online.

Original Article