U Malmeu otvorena jedna od najviših zgrada u Evropi

„Vesti“ su prisustvovale otvaranju „Torning torza“ koji je najveća stambena zgrada u Skandinaviji, a ubraja se u najlepše i najveće u u Evropi. Zgrada se nalazi u Malmeu i ima 54 sprata.
U ovom gradu živi oko 250.000 stanovnika od kojih je više 40 odsto stranog porekla. Među njima su posebno brojni naši zemljaci. Ne zna se tačno koliko će ih živeti u „Torning torzu“, ali se zna da je ovaj objekat koštao više od 172 miliona evra, što je duplo više od predviđenog budžeta.

„Vesti“ su prisustvovale otvaranju „Torning torza“ koji je najveća stambena zgrada u Skandinaviji, a ubraja se u najlepše i najveće u u Evropi. Zgrada se nalazi u Malmeu i ima 54 sprata.
U ovom gradu živi oko 250.000 stanovnika od kojih je više 40 odsto stranog porekla. Među njima su posebno brojni naši zemljaci. Ne zna se tačno koliko će ih živeti u „Torning torzu“, ali se zna da je ovaj objekat koštao više od 172 miliona evra, što je duplo više od predviđenog budžeta. U toku je izložba na kojoj je počasni gost bio konstruktor zgrade, arhitekta španskog porekla Santijago Kalatravas, poznat i po projektima buduće zgrade i podzemne železnice na mestu gde su bili „blizanci“ Svetskog trgovačkog centra u NJujorku.

Paprene kirije
Organizatori nisu dozvolili penjanje na poslednji sprat koji je je na visini od 190 metara, ali su ljubazno obavestili prisutne da su svi stanovi već iznajmljeni i da se cene kreću od 760 evra mesečno za jednosoban stan od 45 kvadrata do 2.800 evra za petosoban stan od 190 kvadrata.

I dok ponosni vlasnici HSB ističu da je ova građevina proglašena najlepšim stambenim objektom na sajmu u Kanu ove godine, novinari napominju da je slavni arhitekta predao projekat u kome, „uvrnuti toranj“, kako ga Malmežani zovu, nije imao tačan proračun. Naime, po tom projektu bilo je duplo manje armature nego što je potrebno i zgrada bi se srušila. Precizni švedski stručnjaci su prilikom provere ispravili grešku, ali je to duplo poskupelo gradnju.
Zgrada izgleda drugačije, zavisno iz kog ugla se gleda, tako da se ponekad dobija utisak da je nakrivljena i da će se srušiti. Iako svako ima svoj komentar na neobičan izgled, svi su saglasni da je „Toring torzo“ lepa i neobična građevina koja je postala simbol Malmea i celog regiona još pre nego što je završena.

Deca vole ćirilicu
„Vesti“ su prisustvovale otvaranju zajedno sa mladim srpskim Malmežanima Davidom (5) i Anjom (8) koji su imali naše novine sa sobom. Pokazalo se da iako su rođeni u Švedskoj, najradije čitaju ćirilično izdanje.