“U Kanadi život nije bio loš, ali…, ova srpska porodica se vratila u Srbiju i uopšte se ne kaju! (FOTO)

Pre dve godine, Sandra i Zoltan Gužvanj, posle 11 godina života u Kanadi, odlučili su da se sa trojicom sinova vrate u selo Kupusina. U ovom lepom mestu kod Apatina, poznatom po najvećem broju sakralnih objekata po glavi stanovnika, odlučili su da podignu svoje gazdinstvo.

Za početak, počeli su sa gajenjem rakijskih sorti šljive na površini od hektar i po, a nedavno su odlučili da se bave i ovčarstvom pa su oformili stado od tridesetak grla rase romanovski, prenosi portal “Blic”.

Kažu da život u Torontu nije bio loš, ali nikako nisu mogli da se naviknu na mentalitet. Zato su posle 11 godina u Kanadi odlučili da se vrate u Kupusinu, selo u koje je Zoltan rođen, a Sandra se doselila kao tinejdžerka iz Sombora. Tu su se upoznali, venčali i dobili trojicu sinova.

Foto: PrintScreen/Agro TV

Po povratku iz Kanade želeli su da osnuju svoje gazdinstvo, a sve je krenulo od kupovine vikendice.

“Krenuli smo da kupimo vikendicu, a uz vikendicu smo dobili i hektar i po pod šljivama. Prošle godine smo imali prvi rod od oko dva vagona”, priča Zoltan.

U zatečenom voćnjaku dominirala je sorta stenlej, a Zoltan i Sandra kažu da bi se za nju i sami odlučili jer se za stenlej lako nalazi tržište. Dobar deo prošlogodišnjeg roda završio je u pekmezu, koji su članovi porodice Gužvanj prodavali na raznim manifestacijama u Vojvodini.

Najveći deo posla u šljiviku obavljaju sami uz pomoć prijatelja, a i njihovi sinovi, David, Viktor i Danijel, aktivno učestvuju u radu.

“Ovako deca uče kako i šta da se radi. Možda, jednog dana, i oni nastave. Dobro je da znaju, a koji put će izabrati, to ćemo videti”, priča Sandra.

Odnedavno, Sandra i Zoltan gaje i ovce rase romanovski i ovih dana očekuju prve prinove.

Sandra i Zoltan Gužvanj nedavno su ugostili ekipu emisije “Biram selo”, koja se premijerno emituje na kanalu Agro TV svake srede u 11:35, i ispričali sve o razlozima za povratak iz Kanade i budućim planovima u Kupusini.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Blic
Original Article