U Jedinstvu svi pioniri

Naš najstariji klub na teritoriji Donje Austrije, Jedinstvo Švehat, jedan je od retkih u dijaspori koji i dalje neguje nekadašnju tradiciju koja je okupljala sve narode bivše SFRJ.

Jedinstvo je i ove godine organizovalo druženje povodom bivšeg Dana Republike, jednog od najvažnijih praznika nekadašnje SFRJ.

Dan Republike, dok je postojala SFRJ, posebno za vreme Tita, bio je najveći praznik koji su naši klubovi u dijaspori obeležavali velikim priredbama.

Sada se gotovo više niko ne seća tog praznika, izuzev Jedinstva koje priređuje druženja jugonostalgičara. Krsta Petrišorević, predsednik kluba uredio je prostorije u znaku bivše Jugoslavije. Na zidovima kluba bile su zastave sa petokrakom, fotografije Josipa Broza Tita, a prikazani su video-snimci iz doba bivše SFRJ, a za prisutne je pripremio pionirske kape i marame.

Druženje jugonostalgičara počelo je himnom „Hej Sloveni“, posle čega je Petrišorević podsetio da je tradicija obeležavanja Dana Republike obnovljena pre sedam godina, kada je David Štokinger, predsednik Socijaldemokratske partije Austrije u Švehatu jednom došao u klub i upitao što se ne slavi taj praznik.

Inače Štokinger, koji je prisustvovao i ovom druženju, veliki je prijatelj srpskog naroda, koji se, gde god stigne, bori protiv nepravde koja je Srbima načinjena, posebno protiv negativne kampanje koja je vođena, protiv otimanja Kosova i Metohije i bombardovanju NATO. On često ističe da je Jugoslavija bila zemlja koja se borila protiv novog svetskog poretka i za poštovanje međunarodnog prava, zbog čega je bila izložena pritiscima posle kojih je i „srušena“.

Petrišorević, koji se ne stidi da kaže da je jugonostalgičar, ističe da je rado prihvatio predlog da obnovi tradiciju slavljenja Dana Republike.

Mića Pudarević, član Jedinstva, takođe ukazuje da je odrastao uz Dan Republike u nekada velikoj državi koja je okupljala sve narode.

– Smatram da tradicija bivše Jugoslavije treba i dalje da se neguje – kaže on dodajući da i svom sinu priča kako je nekadašnja država bila lepa i velika.

Za druženje jugonostalgičara Krsta i njegova supruga pripremili su večeru – pasulj, pečenje i tortu. Petrišorević kaže da tradicija namerava da neguje i dalje i najavljuje da će iduće godine Dan Republike biti proslavljen na još značajniji način.

Proslava 45 godina kluba

Govoreći o klubu Petrišorević kaže da je Jedinstvo bilo malo pasivno u prošlom periodu, jer je on više boravio u rodnom kraju. Međutim, za iduću godinu, u kojoj klub slavi 45 godina postojanja, najavljuje nove manifestacije.

– Nekada smo imali 13 manifestacija – podseća Petrišorević.

On je najavio da će 8. februara biti organizovan Svetosavski bal u Švehatu, da je sala već rezervisana i da se pregovara sa orkestrom Čarobnjaci.

Kazao je da će ta manifestacija biti ujedno i proslava 45 godina postojanja kluba. Naglasio je da na Svetosavski bal neće zvati zvaničnike Srbije niti lokalnih vlasti, jer niko od njih do sada nije pokazivao interes za klub.

Deda Mraz šou

Jedinstvo će 15. decembra u klupskim prostorijama organizovati glavnu manifestaciju za decu Deda Mraz šou, na kojoj će mališanima biti deljeni novogodišnji paketići.

Zahvalnica Štokingeru

Ovo veče Petrišorević je iskoristio i da preda zahvalnicu Štokingeru za pomoć koju je pružio u realizaciji projekta izgradnje zvonika u selu Reka kod Brze Palanke.

Чланак U Jedinstvu svi pioniri се појављује прво на Vesti online.

Original Article