U Hanoveru svečano obeležena Sveta Petka

Srbi su u Hanoveru u nedelju u velikom broju došli u hram Svetog Save da proslave Prepodobnu Majku Paraskevu – Svetu Petku, a slavljena je kao veliki praznik svih vernika i kao krsna slava parohijskog Kola srpskih sestara.

Liturgiju su služili sveštenici Branislav Čortanovački i Aleksandar Perković, sa đakonima Slavkom Bosančićem, Jovanom Sretenovićem i Ilijom Jovićem, a činodejstvovao je i čtec, teolog Borhard Matias, pravoslavni Nemac. Hor je predvodio penzionisani sveštenik Milan Pejić.

U bogomolju je jedva moglo da se uđe, a i prostor između bogomolje i gornje sale u produžetku bio je pun naroda. Veliki boj vernika se pričestio, a što je iznenađujuće, među njima i neobično veliki broj dece.

TRI GOSTA DVE STOLICE: Jana Ilić, Tijana i Siniša Ristić (Foto: R. Lukić)

Govoreći o Svetoj Petki, otac Branislav je najveći deo besede posvetio njenom i božjem milosrđu „koje uživamo svaki dan“.

– Milosrđe nije stanje čekanja, već je stanje pokreta prema onome kome je naše milosrđe potrebno – naglasio je sveštenik.

Posle završenog molitvenog dela liturgije osveštani su slavski kolači. Prvo je otac Branislav osveštao kolač Kola srpskih sestara koji je prelomio s kumovima Snežanom i Lazarom Radujkovićem, a zatim je prota Aleksandar osveštao znamenja vernika koji Svetu Petku slave kao kućnu slavu, ili je preslavljaju zbog nekog milosrđa koje im je Sveta Petka učinila ili očekuju da im učini.

Radenko Blagojević sa sinovcem Markom, sinovicom Ana Marijom i ćerkom Elenom (Foto: R. Lukić)

Marko Đorđević, poreklom Beograđanin, u Hanoveru kuvar u Luizen Hofu, hotelu s pet zvezdica i Aleksandar Budiša, menadžer Kontinentalove službe za tržište, inače bivši trener Srpskog FK 96, Svetu Petku preslavljaju jer ih je ona svojim milosrđem zadužila.

Slavski kolač okretala je i Jelka Going, do udaje Kovačević, a iz Nojštata došla je s ćerkom Mari. Jelka kaže da su ranije Svetu Petku slavili u Kalesiji, a posle rata njeni je slave u Nikincima kod Rume, a ona u Nojštatu, gradiću tridesetak kilometara severno od Hanovera.

Prevodilac Vesna Popović na liturgiju je došla s ćerkom Sarom i zetom Slavišom. Oni Svetu Petku ne slave, ali Vesna kaže da je vernik i da je milosrdna Sveta Petka za nju veliki praznik i da je veoma poštuje.

Sala je bila puna gostiju, kao što obično bude za Božić, a Jana Ilić, Tijana i Siniša Ristić su se poslužili piletinom i nije im bilo tesno da njih troje podele dve stolice.

Kume

Slavski ručak za sve prisutne priredile su domaćice Kola srpskih sestara, a predsednica Snežana Radujković bila je i kuma slave. Za domaćina iduće slave izabrana je Verica Janković.

Kume slave: Snežana Radujković i Verica Janković (Foto. R.Lukić)

Tomin uspeh

Kod Gorana Atanaskovskog poreklom iz Glogonja kod Pančeva, ove godine, osim Svete Petke kao krsne slave, slavljen je i sportski uspeh njegovog 12-godišnjeg sina Tome u veslačkom sportu.

– Moj četverac je na saveznom takmičenju osvojio osmo mesto u kategoriji do 14 godina i to svi u klubu smatraju velikim uspehom. I ja sam zadovoljan, ali se nadam i boljim rezultatima jer volim ovaj sport – kaže Toma koji je spreman da s gostima proslavi i Svetu Petku.

Đaci na liturgiji

U četvrtak (31. oktobra) je Sveti apostol i jevanđelist Luka i Sveti Petar Cetinjski, a liturgija će u hramu Svetog Save u Hanoveru početi u 9.00 sati.

U subotu (na Zadušnice), 2. 11, u Svetoj liturgiji će učestvovati i polaznici Srpske škole koji će svojim pojanjem ulepšati službu.

Чланак U Hanoveru svečano obeležena Sveta Petka се појављује прво на Vesti online.

Original Article