U Grenvilu proslavili Svetog Nikolu

Članovi Udruženja boraca „Draža Mihailović“ u sidnejskom naselju Grenvil svečano su proslavili slavu ove naše organizacije – Svetog Nikolu Čudotvorca, i to u uslovima koji važe tokom restrikcija zbog pandemije virusakorona.

Obred osvećenja slavskog znamenja i rezanja kolača obavio je jerej Aleksandar Popadić, paroh kanberski i administrator sidnejski Slobodne srpske pravoslavne crkve, koji je prethodno služio liturgiju u ovdašnjoj kapeli Svetog velikomučenika Georgija u Grenvilu.

U svojoj besedi, otac Aleksandar je govorio o Svetom Nikoli, tradicijama vezanim za najčešću krsnu slavu među pravoslavnim Srbima i važnost očuvanja jezika, vere i običaja našeg naroda na ovim prostorima.

Otac Aleksandar je čestitao domaćinima i svima koji slave ovog sveca. Domaćini slave bili su članovi uprave Udruženja boraca na čelu sa predsednikom Božom Savićem.

Posle službe poslužen je bogat posni slavski ručak uz raznovrsna pića, uključujući i poznato “Valjevsko pivo” iz Srbije.

Podsetimo da je Svetog Nikolu kao krsnu slavu slavio i general Dragoljub Draža Mihailović, čije ime organizacija u Grenvilu s ponosom nosi već više od pola veka.

Ovogodišnje obeležavanje slave, održano je u predvečerje velikog praznika imajući u vidu da je Sveti Nikola krsna slava većine članova Udruženja boraca, pa je na taj način svim slavarima omogućeno da praznik obeleže u krugu svojih porodica, kumova i prijatelja baš na dan njihovog zaštitnika.

Obeležavanje slave Svetog Nikole u Grenvilu ostaće u lepom sećanju svima koji su se okupili u Spomen-domu generala Mihailovića, a svečanu atmosferu dočaraće i priložene fotografije.

Чланак U Grenvilu proslavili Svetog Nikolu се појављује прво на Vesti online.

Original Article