U crkve može do 50 vernika!

Apeli verskih poglavara u Australiji su uslišeni i od 1. juna će na bogosluženjima u crkvama moći da prisustvuje do 50 vernika. Za sada, ovo ublažavanje restrikcija odnosi se samo na Novi Južni Vels, čija je državna vlada donela odluku da od idućeg ponedeljka dozvoli okupljanje ve?eg broja ljudi u verskim objektima, na svadbama i sahranama.

Dok će u crkvama i na sahranama moći da prisustvuje do 50 osoba, na venčanjima je taj broj manji i za sada iznosi 20 osoba. Do sada su verske službe i venčanja mogli da posećuju samo po 10 ljudi, dok je na sprovodima bilo dozvoljeno 20 na zatvorenom i 30 osoba na otvorenom prostoru.

Premijerka NSW Gledis Beredžiklijan poručila je da će i dalje morati da se poštuju upustva zdravstvenih vlasti i da je osnovni preduslov za popuštanje restrikcija da se svi pridržavaju pravila o obavezna četiri kvadratna po osobi.

– Mi smo svesni koliko su verske službe, svadbe i sahrane važne za porodice i pojedince, ali isto tako moramo da vodimo računa jedni o drugima u periodu ublažavanja restrikcija i zato moramo poštovati propise – rekla je Beredžiklijan.

Verski objekti će uprkos popuštanju mera morati da se prilagode sadašnjim uslovima i da primenjuju određena pravila, napomenula je glavna zdravstvena službenica NSW Keri Čent.

– Zatražićemo od religijskih ustanova da pronađu alternative za neke običaje koji bi mogli da dovedu do širenja virusa, kao što je pevanje horova, deljenje verskih knjiga među ljudima, pa i nošenje tanjira za prikupljanje priloga u crkvama, kako bi se smanjio rizik od zaraze – rekla je Čent i dodala da će pojci u crkvama morati da stoje na tri metra udaljenosti jedan od drugog.

Samo dan uoči donošenja odluke o ublažavanju restrikcija u Novom Južnom Velsu, episkop Mtropolije australijsko-novoelandske SPC Siluan obratio se otvorenim pismom saveznom premijeru Skotu Morisonu i premijerima i šefovima ministara australijskih država i teritorija.

Episkop je tom prilikom pohvalio uspešno upravljanje zdravstvenom krizom od strane državnih vlasti i pozdravio ublažavanje mera kad je reč o restoranima, kafićima i klubovima. Međutim, vladika Siluan je zamolio Morisona i premijere država da na isti način dozvole verskim objektima da otvore vrata za najviše 50 ljudi, navodeći da je „duhovno i religijsko blagostanje stanovništva važno kao i ekonomsko i društveno“.

Sličan apel uputio je i sidnejski nadbiskup katoličke crkve Entoni Fišer, kao i drugi verski poglavari u Australiji.

Чланак U crkve može do 50 vernika! се појављује прво на Vesti online.

Original Article