U Budimpešti uručene nagrade “Teodor Pavlović”

Priznanja su ove godine otišla u ruke Zorane Bokan, dugogodišnje novinarke i urednice Prvog programa Radio Beograda i Srđana Basića, koji je 11 godina bio dopisnik Novinske agencije "Tanjug" iz Budimpešte, a danas je dopisnik RTV Vojvodine iz mađarske prestonice. Kako je prilikom uručenja priznanja obrazložio glavni i odgovorni urednik Srpskih nedeljnih novina Dragan Jakovljević, nagrade su im dodeljene za dugogodišnji istrajan i plodonosan rad na informisanju javnosti u Srbiji, regionu i dijaspori, a posebno za objektivno i pravovremeno informisanje o događajima i temama vezanim za život srpske zajednice u Mađarskoj.

Učesnici "Peštanskog književnog omnibusa", održanog po deveti put u Budimpešti, juče su posetili mesto nekadašnjeg srpskog naselja Taban, u Budimu, i položili venac kraj biste Vuka Karadžića, a potom su u bašti obližnjeg restorana "Kod zlatnog jelena" javno čitali svoja ostvarenja i evocirali sećanja na vreme kada su Budim i Pešta bili centri srpske književnosti i kulture.

U večernjim satima, u prepunom kafeu "Central", održano je književno veče, uz učešće srpskih pisaca iz više evropskih zemalja. Tom prilikom uručene su tradicionalne nagrade "Teodor Pavlović", Srpskih nedeljnih novina. Program je održan u okviru "Meseca srpske kulture", koji svake godine u ovo vreme organizuje Srpski kulturni centar, u prisustvu mnogobrojnih poklonika srpske književnosti i kulture. Od zvaničnika srpske zajednice u Mađarskoj i Srbije, ovdašnjom centralnoj književnoj manifestaciji prisustvovala je dr Jadranka Gergev, šefica Kancelarije Samouprave Srba u Mađarskoj, koja je i izdavač "Srpskih nedeljnih novina".

"Peštanski književni omnibus" je jedna u nizu sličnih manifestacija koje, u različitim prilikama, u svojim sredinama organizuju poslenici srpske kulture i književnosti u zemljama našeg regiona, ali i širom Evrope. Kako su istakli, cilj svih njih je da zajedničkim snagama daju podsticaj popularizaciji srpske pisane reči izvan matične zemlje i motivišu talentovane pisce da se svojim delima što češće oglašavaju na maternjem jeziku, jer su svesni da se samo zajedničkim delovanjem i sopstvenim primerom, može zaustaviti ili barem usporiti siromašenje i gubljenje srpskog jezika, prisutno u gotovo svim zemljama u kojima danas Srbi žive.

Pisci iz regiona i dijaspore, poručili su da se srpski indentit može čuvati na različite načine, pa i folklorom, ali da će bez podsticaja književnog stvaralaštva, srpski jezik biti osuđen na umiranje, čime bi se praktično ugasilo osnovno identitetsko obeležje Srba kao naroda. Zato su pozvali sve srpske organizacije iz regiona i dijaspore, kao i nadležne institucije u Srbiji, da učine sve kako bi malobrojnim književnim stvaraocima izvan matice omogućili povoljnije uslove za rad i objavljivanje njihovih dela, jer ona predstavljaju trajnu vrednost, na kojoj će se i u budućnosti zasnivati nacionalna kultura i identitet.

Original Article