U Berlinu održana promocija knjiga „Štalag 3B“ autorke Tatjane Milanović

more

Promocija prvog romana „Štalag 3B“ Tatjane Milanović u ambasadi Republike Srbije u Berlinu
Foto: arhiva T. Milanović

U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Berlinu, minulog petka, održano je divno književno veče, gde je predstavljena knjiga „Štalag 3B“ Tatjane Milanović. Autorka Tatjana Milovanović se nalazi u Frankfurtu, gde radi kao redovni nastavnik Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Hesen.

O njenom prvom romanu, u našoj ambasadi u Berlinu, uvodnu reč na promociji imao je prvi savetnik Ivo Vojvodić, koji se u ime Ambasade zahvalio gostima na dolasku. On je ujedno istakao važnost koju ovakve knjige imaju u kolektivnoj kulturi sećanja našeg naroda. Knjiga na veran način opisuje život u logoru, kao i mučenje i torturu koju su zarobljenici svakodnevno proživljavali. Roman je zasnovan na istinitoj priči i prati život Boška Stankovića koji je, posle kapitulacije Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, odveden u logor „Štalag 3B“ u Furstemberg na granici Nemačke i Poljske.

Uvodna reč na promociji, prvog savetnika Ambasade Ive Vojvodića
Foto: arhiva T. Milanović

Za buduće čitaoce ove knjige otkrićemo da je glavni junak Boško Stanković, deda autorke. „Istorijski romani sa ratnom tematikom uvek imaju svoju čitalačku publiku koja neke nove naslove uvek rado iščekuje nadajući se da će u njima pronaći nešto još malo neispričano, poneku ispovest koja će za grebati stare rane, koje zabole da bi bile ispričane pa se nanovo vrate pod prašinu mira i zaboravljenih uspomena. Za takve čitaoce Štalag IIIB Tatjane Milanović biće ono što čitaoci uvek rado čekaju, priča ispričana kroz pero unuke o danima tuge, nepokolebljivoj volji za živo tom i srpskom ponosu koji je najskuplji kada ga je najteže nositi, svog dede Božidara Boška Stankovića. Ovaj ekspresionistički roman sa karakterističnim temama strahote ratne sudbine čovečanstva nosi radnju od leskovačkog sela Jašunje, do zarobljeničkog logora Štalag IIIB kod Furstenberga, na granici Ne mačke i Poljske, pa opet nazad zaokuržujući celinu ne samo prostorno već i vremenski, od 1941. do 1945. godine – od Aprilskog rata pa sve do samog oslobođenja i kapitulacije Trećeg rajha”, istakla je Jelena Dilber iz Nove poetike, koja je štampala ovu knjigu.

Pored priče Boška Stankovića ispričane su i životne priče i drugih zarobljenika, različitih po obrazovanju, životnim navikama, običajima pa čak i nacijama. Svi oni su bili su lišeni slobode i proveli su turobne godine u logoru „zajedno sa neizvesnom sudbinom oprljenom životarenjem i zlopaćenjem pod čizmom surovih Nemaca“.
Kako ističe Jelena Dilber autorka Tatjana Milanović verno je opisala uslove „ispod svakog ljudskog dostojanstva, prljavštinu, bedu, glad i umiranje, ali i borbu za opstanak, kako fizičku tako i mentalnu, dočaravajući emocije ovih mladih ljudi koje je doneo rat – očaj, usamljenost duše, strah, strepnju i jad – ali i međusobne odnose zarobljenika u kojima su nalazili nadu 156 da ih tamo negde čeka sloboda, daleko od surovih stražara i lokalnog nemačkog stanovništva“

Na promociji knjige u Berlinu, članovi pevačke grupe Srpsko-nemačkog društva „Mladost“ iz glavnom grada Nemačke uveličali su ovaj događaj izvođenjem nekoliko srpskih izvornih pesama. Gosti su nakon čitanja odlomaka iz romana imali priliku da razgovaraju sa autorkom.

Nastavnica Tatjana Milanović planira promocije i u drugim gradovima, a o datumima ćemo blagovremeno obavestiti. Knjiga se može nabaviti na http://www.knjizara-vesti.com/product-info.php?pid1109.html; https://novapoetika.com/knjizara/stalag-iiib-tatjana-milanovic/ kao i direktno kod autorke (+49 15736572046).

  • Tatjana Milanović sa koleginicom Marijom Aleksić
Foto: arhiva T. Milanović

moreOriginal Article