U Beču postavljena spomen-ploča Vilhelmini Mini Karadžić

  Minina spomen ploča u Beču
  Foto: arhiva S. Matić

  U Beču je juče, na zgradi Rasumowskygasse 22, u trećem bečkom okrugu, postavljena spomen-ploča Vilhelmini Mini Karadžić, ćerci reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, čiji se spomenik nalazi ispred iste zgrade, okružen cvećem i zelenilom.

  Spomen-ploču je postavilo Austrijsko-srpsko kulturno društvo Vilhemina Mina Karadžić koje se u svojim aktivnostima, između ostalog, zalaže za oživljavanje lika i dela Mine Karadžić, pesnikinje, prevodioca i prve srpske slikarke.

  Predsednica društva prof. Svetlana Matić se zahvaljuje MIP Upravi za saradnji sa dijasporom i Srbima u regionu na podršci, Zajednici srpskih klubova u Beču, stanarima i vlasniku zgrade, uz čiju je pomoć i saglasnost ovaj projekat i realizovan. Idejni projekat za spomen-ploču izradio je Borivoje Lukić, vajar iz Beograda, ističe upravni odbor ASKD Vilhelmina Mina Karadžić.

  Zvanično otvaranje spomen-ploče predviđeno je u narednom periodu, ukoliko epidemiološke mere, vezane za Kovid 19 budu dozvolile, a o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.

  „Podsećamo da je Svetlana Matić, predsednica Društva, objavila knjigu Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić na srpskom i nemačkom jeziku, u kojima je istakla značaj i doprinos Vukove ćerke u očuvanju srpskog jezika, nacionalnog i kulturnog identiteta i građenju mostova saradnje i kulture između dva naroda“, dodali su u svom saopštenju članovi Upravnog odbora ASKD Vilhelmina Mina Karadžić.

  • Prof. Svetlana Matić ispred Minine spomen ploče
  • Svetlanino delo posvećeno Mini Karadžić na srpskom …
  • … i na nemačkoj jeziku
  Foto: arhiva S. Matić

   Original Article