U Beču održan tradicionalni svetosavski bal

U BEčU ODRŽAN TRADICIONALNI SVETOSAVSKI BAL

TRADICIJA NA PONOS SRBA

• Tri sale “Parkhotel Šenbrun” popunilo više od 500 gostiju koji su karte kupili još pre nekoliko meseci

Svetosavskom himnom, prigodnim besedama i zdravicama u petak uveče u prelepom starinskom bečkom hotelu “Parkhotel Šenbrun”, u organizaciji Srpskog centra otvoren je tradicionalni Svetosavski bal.
Kako je tradiciju pre više od sto godina započeo rodonačelnik kraljevske loze Obrenovića, minulih nekoliko godina je postalo nepisano pravilo da na Balu budu prisutni gosti “plave krvi”. Ovogodišnji počasni gosti bili su Vladimir i Brigita Karađorđević, članovi kraljevske porodice koji žive u Nemačkoj, a sam bal otvorio je episkop srednjoevropski Konstantin, zapalivši slavsku sveću i blagoslovivši skup
.

Štraus za Srbe

Srpski centar je pre osam godina ponovo oživeo tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.
Obrenović je tim povodom dao nalog Johanu Štrausu mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju, pa je tako nastao “Srpski kvadril”, koji je prvi put i izveden tim povodom. Posle toga kompozicija se opet čula pre osam godina, kada je ponovo oživljena ova lepa tradicija, te je postala neizostavni deo repertoara balskog programa. Ove godine na klaviru “Srpski kvadril” izvela je Tanja Simić.

U programu ovogodišnjeg srpskog bala učestvovali su orkestar “Skala” i legendarni Predrag – Cune Gojković, a kroz balski program vodila je Jasna Vitić.
Tri sale “Parkhotela Šenbrun” koje primaju 500 gostiju bile su te večeri popunjene, jer su već pre nekoliko meseci rasprodate sve karte za glavnu salu. čak su mnogi stalni gosti bala rezervisali i stolove za bal koji će se održati januara 2006. godine.
U balskom programu učestvovao je i folklor kluba “Bambi Požarevac” iz Beča, koji je izveo splet igara iz Srbije i vlaške igre. Nastupila je i plesna škola “Imerfol” sa bečki valcerom.
Svetosavski bal svake godine prati atmosfera tradicije i kulture, ali i dobre zabave.

Ugledni gosti

Srpskom balu prisustvovali su i ambasador SCG u Austriji Mihajlo Kovač, ambasador SCG pri međunarodnim organizacijama u Beču Vesko Garčević, ambasador SCG u Bratislavi Miroslav Kopečni, zamenik ministra za dijasporu Vlade Srbije Aleksandar čotrić, predsednik Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije Skupštine Srbije Milojko četrović, sa članovima odbora Zoranom Nikolićem, Radovanom Teodorovićem, Hranislavom Perićem i Zoranom đumićem.
Među gostima bala, koji je održan pod pokroviteljstvom gradonačelnika Beča Mihćla Hojpla, bili su i šef predsedničke kancelarije Manfred Macka, poslanik u bečkoj skupštini Anica Macka-Dojder, šef socijaldemokratskog udruženja privrednika “Virchaftsferband” Fric Štrobel.
Vojni izaslanik pri Ambasadi SCG u Beču Milovan Vlajković ugostio je vojno-diplomatske predstavnike SAD, Nemačke, Italije, Ukrajine i Velike Britanije.

članovi Srpskog centra, kao i svake godine, goste su na vratima dočekivali u kostimima Vuka Stefanovića Karadžića, koji je živeo u Beču, kao i Johana Štrausa sina, dve ličnosti za koje se vezuju srpski balovi.
Posle svečanog balskog programa publika je imala mogućnost da igra do iznemoglosti