U Banja Luci otvorena manifestacija “Dani Srbije u Srpskoj”

Baletskom predstavom “Ko to tamo peva” Narodnog pozorišta iz Beograda 10. oktobra 2019. godine u Banjaluci je otvorena manifestacija “Dani Srbije u Srpskoj”, u okviru koje će do 24. oktobra u gradovima širom Srpske biti predstavljen bogat kulturno-umetnički program Srbije.

U izjavi za medije, generalni konzul Vladimir Nikolić izrazio je zadovoljstvo što će se Srbija u okviru ove manifestacije predstaviti publici u Srpskoj reprezentativnim delima svoje kulture i ocenio da je to nastavak dobre i plodonosne saradnje između Srbije i Republike Srpske u svim segmentima. "Ovog puta tema je kultura i Srbija će se Srpskoj predstaviti sa osam izrazito vrednih kulturnih događaja u nekoliko gradova", istakao je Nikolić.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Asja Drača Muntean tom prilikom je rekla da se značaj ove manifestacije ogleda u jačanju veza Srpske i Srbije. “Želimo da produbimo veze Srbije i Srpske, imamo značajne planove, te očekujem da ćemo sledeće godine imati značajne zajedničke programe i koprodukcije”, izjavila je Muntean.

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, naglasila je da je izuzetno važno da Srpska i Srbija imaju kontinuitet saradnje, te da su definisanjem srpskog kulturnog prostora, zapravo, definisale i da kulturne granice ne postoje.

Upravnik Narodnog pozorišta Beograd Ivana Vujić Kominac rekla je da je gostovanje baletskog ansambla tek početak dobre saradnje dva nacionalna teatra.
Direktor Baleta Narodnog pozorišta Beograd Konstantin Kostjukov rekao je da je predstava “Ko to tamo peva” napravljena 2004. godine, te da nije bilo lako film preneti na pozornicu.

Otvaranju manifestacije u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovali su predsednik i potpredsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i Srebrenka Golić, ministri u Vladi Srpske, direktor Narodnog pozorišta Srpske Nenad Novaković, te predstavnici kulturnog, političkog i društvenog života.

Program "Dani Srbije u Srpskoj" biće nastavljen 11.oktobra koncertom kvarteta Beogradske filharmonije u Domu kulture u Bratuncu, dok je 12.10. predviđen nastup Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac", u Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Ansambl "Venac" nastupiće u nedelju, 13. oktobra u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, a istog dana u Kulturnom centru u Trebinju biće održan koncert kvarteta Beogradske filharmonije.
"Dani Srbije u Srpskoj" biće nastavljeni 16. oktobra koncertom Srbskih pravoslavnih pojaca u Kulturnom centru Trebinje, a 18. oktobra u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini.

Završna manifestacija biće održana u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci gde će 24. oktobra biti otvorena izložba Galerije Matice srpske – "Evropski fenomeni".

Organizator "Dana Srbije u Srpskoj" je Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije uz podršku Generalnog konzulata R. Srbije u Banjaluci.

Original Article