U Banja Luci obeležen Dan Vojske Republike Srpske

U kasarni “Kozara” u Banjaluci, 12. maja 2019. godine, održana je centralna svečanost obeležavanja Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Svečanosti su prisustvovali predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade R. Srpske Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar odbrane u Vladi R. Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske R. Srbije general Milan Mojsilović, predstavnici javnog i kulturnog života, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, vojni diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, kao i brojne druge zvanice.

Nakon svečanosti, Predsedavajući Predsedništva BiH M. Dodik izjavio je da je odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske bila greška, ali da je uveren da ta vojska živi i da će pripadnici Trećeg pešadijskog puka uvek biti spremni da brane slobodu Srpske i njenog naroda. On je istakao da se, bez obzira na organizacione strukture, vrhovna komanda nad strukturom bezbednosti, pa i u Oružanim snagama, nalazi u R. Srpskoj. “Zajedno sa predsednikom R. Srpske posvećen sam činjenici, da bez obzira što je Ustav BiH dodelio Predsedništvu vrhovnu komandu nad vojskom, hoću da kažem da, što se mene lično tiče, poštovaćemo tu odluku i Ustav, ali, svakako, moje opredeljenje jeste, vrhovna komanda je ovde u Banja Luci za pripadnike našeg Trećeg pešadijskog puka”, naglasio je Dodik.

Dodik je zatražio od komandanta Trećeg pešadijskog puka da na sledećem obeležavanju Dana Vojske, više od pola stroja bude obučeno u uniforme Vojske R. Srpske i ukazao da u današnje vreme nije lako biti pripadnik ovog puka u sistemu Oružanih snaga BiH, ali i istakao da je veoma posvećen da se očuva subjektivitet prisustva Srpske u toj strukturi i status pripadnika puka.

Predsednica R. Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vojska R. Srpske nastala kao narodna vojska, čiji je cilj bio da se ne dozvole ponovna masovna stradanja koja su Srbi doživeli u Drugom svetskom ratu, ali i da odbrani Srpsku, kao mesto u kojem će nove generacije živeti u slobodi. “Cena koju smo za tu slobodu platili bila je previsoka i zato se danas sa posebnim poštovanjem sećamo onih, koji su za slobodu koju mi danas uživamo, dali svoje živote i delove tela”, rekla je Cvijanović, obraćajući se na svečanosti u kasarni “Kozara”. Ona je podsetila da je tokom ratnih dešavanja poginulo više od 23,000 boraca i da je trajna obaveza da se čuva sećanje na herojski put Vojske R. Srpske, ali i da se očuva Srpska, njene nadležnosti i ustavni kapacitet, da se dalje razvija, gradi, uređuje i unapređuje, kako žrtve ne bi bile uzaludne.

Ministar odbrane u Vladi R. Srbije Aleksandar Vulin, izjavio je da je R. Srpska stvorena da bi srpski narod mogao odlučivati o sebi i da se nikada više ne ponovi jasenovački genocid. “Srpsku su Srbi stvorili jedinstveno i samo nejedinstvom je mogu izgubiti. Ono što je stvoreno u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, ne sme biti izgubljeno u miru”, izjavio je Vulin. On je naveo da bez uporne i hrabre vojske i srpskog naroda, te velike solidarnosti svih Srba sa Srbima u tadašnjoj BiH, ne bi bila stvorena R. Srpska. “Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju”, naglasio je. Vulin je u ime predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, čestitao Dan Vojske R. Srpske i Trećeg pešadijskog puka OS BiH.

Centralnoj svečanosti obeležavanja Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, prisustvovao je i generalni konzul Vladimir Nikolić.

Original Article