U Austriji osnovano novo crnogorsko udruženje

U AUSTRIJSKOM LEOBERSDORFU OSNOVANO NOVO CRNOGORSKO UDRUŽENJE

ZA BOLJU SARADNJU BEčA I PODGORICE

• Crnogorska vlast je prema onome što piše i u Ustavnoj povelji dužna da raspiše referendum o samostalnosti – naglasio ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore Slavoljub Stijepovič • Mihajlo Kovač, ambasador SCG u Austriji, izrazio nadu “da če crnogorski narod uspeti mirnim i tolerantnim političkim putem da razreši tu dilemu na zadovoljstvo svih građana”
U prisustvu visokih gostiju iz Podgorice u subotu posle podne u Leobersdorfu predstavljeno je Udruženje građana Crne Gore u Austriji.
Radi se o Udruženju čije je osnivanje inicirano još 2000. godine, i koje prema svojim statutima želi “da okupi građane Crne Gore, one kojima je Crna Gora zemlja, porekla, kao i prijatelje Crne Gore u Austriji, bez obzira na njihovo poreklo, nacionalnu, versku ili svaku drugu pripadnost”.
Svojim aktivnostima Udruženje želi da doprinese unapređenju, produbljivanju i širenju prijateljskih odnosa crnogorskog i austrijskog naroda, kao i jačanje saradnje između zvaničnog Beča i Podgorice. Isto tako, polazeči od trajnog interesa razvijanja dobrih odnosa dva naroda i države, kao i od prihvatanja evropskih standarda, da doprinese razvijanju duhovnog, istorijskog i sveukupnog identiteta crnogorskog naroda koji teži zajedničkim opšteljudskim univerzalnim vrednostima. Društvo če negovati demokratske ideje, ali je neutralno kako u pogledu pripadnosti političkim strankama, tako i u pogledu verske i nacionalne pripadnosti.

– Na samom referendumu svaki glas za suverenu i samostalnu Crnu Goru imače istu težinu bilo da je glasač Crnogorac, Srbin, Albanac ili pripadnik nekog drugog naroda ili manjine. U Crnoj Gori je sazrela svest da se više ne može gubiti vreme ni trpeti da komunikacija s svetom, dolazak stranih investicija koje bi Crnu Goru mogle pretvoriti u balkanski raj, stradaju zbog povlađivanja lošim politikama i njihovim lošim projektima, poručio je Stijepovič dodajuči da je Crna Gora za demokratiju i da budučnost pripada zemljama kojima je to opredeljenje.

Kako je naglašeno Udruženje je otvoreno za saradnju sa svim organizacijama koje postoje u Austriji i svetu, i to ne samo crnogorckim, več i svim ostalima. Visoke goste pozdravio je predsednik Udruženja Rodoljub Nikolič.
Promociji su prisustvovali mnistar rada i socijalnog staranja Crne Gore Slavoljub Stijepovič, pomočnik ministra inostranih poslova Crne Gore Dragan Sekulovič, ambasador SCG u Austriji Mihajlo Kovač, ambasador SCG pri međunarodnim organizacijama u Beču Vesko Garčevič, Doris Polet-Kamerlander donedavni visoki zvaničnik kancelarije OEBS u Podgorici, kao i predstavnici austrijskih ustanova. Takođe, promociji prisustvovao je i predstavnik Društva “Morača” iz Kranja čedo đukanovič.
Inače Doris Polet-Kamerlander je prvi počasni predsednik Udruženja, a drugi profesor bečkog Univerziteta dr Leon Irovec.
Promociju Udruženja pismom podržali su, između ostalih, zamenik ministra odbrane SCG Vukašin Maraš, specijalni koordinator Pakta za stabilnost Erhard Busek, predsedavajuča Radnim stolom za borbu protiv trgovine ljudima Pakta stabilnosti Helga Konrad, kao i Udruženja Crnogoraca iz Nemačke i Hrvatske.
Ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore Slavoljub Stijepovič izjavio u svom govoru da Crna Gora treba ponovo postati nezavisna država.
On je u svom obračanju na promociji Udruženja građana Crne Gore u Austriji, podsetio da je crnogorska država stara več više od 10 vekova, te da iza sebe ima 200 godina moderne državnosti.
– Počeli smo kao nezavisna država, pokušali kasnije i prvu i drugu i treču, a protiv našeg interesa ili četvrtu i petu Jugoslaviju. U svim tim projektima smo stradali. I što je logičnije nego da se vratimo na početak da ponovo postanemo nezavisna država, istakao je Stijepovič.
I ambasador SCG pri međunarodnim organizacijama u Beču Vesko Gračevič je istakao da budučnost država leži u rukama njenih naroda, te da oni moraju sami odlučivati o svojoj budučnosti.
Ambasador SCG u Austriji Mihajlo Kovač u svom obračanju rekao je da stanovništvo Crne Gore treba razmisliti kojim putem treba iči i da o tome treba da odluči večina.
On je ukazao da u Crnoj Gori vlada podeljeno mišljenje o budučem putu, te da su legitimne težnje kako onih koji su za nezavisnost, tako i onih koji žele da ostanu u zajedničkoj državi. Kovač je izrazio nadu da če crnogorski narod uspeti mirnim i tolerantnim političkim putem da razreši tu dilemu na zadovoljstvo svih građana.