Trg Srbije u Buenos Ajresu

U Argentini se nalazi jedna od najvažnijih srpskih dijaspora, koja sada broji više od 30 hiljada ljudi, javlja za Program za dijasporu RTS-a Viktor Lazić.

Srbi su utošište i bolji život u ovoj državi tražili još od prve polovine XIX veka. Najveća migracija Srba u Argentinu dogodila se posle Drugog svetskog rata.

Mnogi „srpski Argentinci” postali su ugledne i uvažene ličnosti argentinskog društva.Život pravoslavnih Srba u Argentini naročito je unapređen od 2011. godine kada je u Buenos Ajresu osnovana Eparhija buenosajreska.

Trg Srbije u Buenos Ajresu još jedna je potvrda prijateljstva naših naroda i država, a predstavlja i veoma emotivan događaj za članove srpske dijaspore. U oktobru je otvoren Park Republike Argentine u Beogradu.

Povodom svečanog otvaranja Trga Srbije Ivica Dačić će se sastati sa potpredsednicom Argentine Gabrijelom Mićeti i sa ministrom spoljnih poslova Horheom Marselom Forijem.

Srbija i Argentina će potpisati i sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, a Dačić će u Institutu Cari – Argentinskom savetu za međunarodne odnose održati govor o spoljnoj politici Srbije.