Topla podrška u teškim danima

Humanitarni most već godinama spaja ljude velikog srca rasute po celom svetu sa onima koji se suočavaju sa mnogim nedaćama. Da rečenica „Nečije malo nekome znači mnogo“ nije samo fraza, dokazuju neraskidive veze naših štićenika i čitaoca koji svojim donacijama iz meseca u mesec taj most jačaju.

Jedna od karika u tom lancu je i Milenko Šipka iz Oberdorfa u Švajcarskoj čije srce je puno podrške i dobrote za nevoljnike. Ovoga puta je poslao 50 švajcarskih franaka za samohranu majku Dejanu Draškić Nađ i njeno troje mališana. Ovo nije prvi put da Milenko brine za ovu četvoročlanu porodicu iz Bačke Topole.

– Prošle godine sam joj poslao donaciju sa željom da svetlost uđe u njihov sumorni život. Sada se pored svih nedaća suočila sa bolešću Adrijana koji mora na operaciju. Sve muke se ređaju jedna za drugom. Želim joj da istraje u borbi sa surovom realnošću uz pomoć ljudi dobre volje i da se hrabro uhvati u koštac sa silnim problemima koje ima. Gregor, Adrijan i Viktorija neka budu njena svetlost i radost i zbog njih mora da istraje. Puno toplih pozdrava od moje familije – napisao je Milenko u pismu za ovu hrabru ženu.

Odmah smo pozvali Danijelu da je obradujemo lepim vestima i prenesemo Milenkove pozdrave.

– Mnogo hvala. Ostala sam bez teksta na tako divne reči podrške. Hvala mu do neba i na toplim pozdravima i na donaciji. Nama znači svaka pomoć, jer se nalazimo u teškoj finansijskoj situaciji, a problemi se samo ređaju jedan sa drugim. Šaljemo Milenku i njegovoj porodici puno pozdrava i zahvalnosti – rekla je Dejana.

Ona živi sama sa troje dece: Gregorom (13), Viktorijom (11) i Adrijanom (9) koji boluje od Daunovog sindroma. Njen suprug, a njihov otac preminuo je od raka kada je najmlađi Adrijan imao samo nekoliko nedelja. Od tada se Dejana sama bori. Prihodi od 200 evra mesečno koliko iznosi dečji dodatak i porodična penzija nisu dovoljni ni za najosnovnije potrebe. Problemi nikada ne idu sami, pa je tako Gregor, kako su „Vesti“ ranije pisale, godinama bio žrtva vršnjačkog nasilja, a 2018. godine je brutalno pretučen. Zbog toga danas ima probleme sa kičmom, a kako nam je ispričala Dejana, verovatno će uskoro morati na operaciju. Situacija nije laka ni sa Adrijanom, jer on ne hoda i koristi pelene.

– Adrijan je bolestan, a Gregor vrlo nežan i osetljiv dečak, dok je Viktorija još mala, ali jaka. Ona trenira aikido, priča kako se nikoga ne boji i postavlja se kao branilac, kao zaštitnik svoje braće – priča mama Dejana. Ona je 2012. godine doživela tešku saobraćajnu nesreću zbog koje je dugo bila u invalidskim kolicima. Nedavno je počela da hoda uz pomoć štaka, a u pomoć joj priskaču Gregor i Viktorija.

– Nema odustajanja. Nije lako, ali guramo kako znamo i umemo. Držimo se zajedno, a ljubav pobeđuje sve muke – rekla je Dejana.

Porodični gubitak

Dejanina majka, njen veliki oslonac, nedavno je preminula, što je bio još jedan veliki udarac za ovu skromnu porodicu.

– To smo veoma teško podneli, ali šta da se radi. Moram da nastavim da se borim, zbog moja tri anđela. Oni su stvarno divna deca, dobra i poslušna. Da sam ih birala, ne bih ih tako dobre izabrala – rekla je Dejana.

Чланак Topla podrška u teškim danima се појављује прво на Vesti online.

Original Article