Теслина лабораторија у САД корак ближе да постане Музеј

  1. 09. 2020.

У Варденклифу, јединој преосталој лабораторији Николе Тесле, данас ће на 112 година стар реконструисан димњак бити постављена и круна димњака, а све то још је један корак ка циљу – оснивању Теслиног музеја на Лонг Ајленду, рекао је директор лабораторије Теслиног научног центра Ворденклиф Марк Алеси.

Димњак од црвене цигле, тежак више од две тоне, за Теслу је лично пројектовао архитекта Стенфорд Вајт, чије је дело између осталих и други њујоршки Медисон сквер гарден.

„Реконструкција димњака била је велики изазов, довела је и до неочекиваног открића везаног за Теслине тунеле на коме стручњаци још раде. Постављањем круне димњака, направљен је веома важан корак на очувању лабораторије и Теслиног дела“, рекао је Алеси.

Након открића необичне цигле и лука консултовани су историчари, архитекте и инжењери који су открили нишу чија се сврха и могуће везе са тунелима које је Тесла изградио испод Ворденклифа у оквиру експеримената бежичног преноса енергије још истражују, додали су из центра Ворденклиф (Tesla Science Center at Wardenclyffe).

Димњак, а посебно круна од кованог гвожђа, били су у критичном стању, а након паузе због коронавируса, обнова почета у фебруару настављена је у јуну, речено у центру.

Према речима Алесија, цигла, сви неоштећени делови поново су употребљени за прављење димњака, а у скидању, сортирању, слагању, учествовала је локална заједница поносна и посвецена очувању Лонг Ајленда, Теслине лабораторије и светске историје коју је Тесла управо ту исписао.

„Реконструкција димњака огроман је корак у нашој мисији обнављања Теслине једине преостале лабораторије и тежњи ка њеном претварању у музеј, иновативан управо као што је и Тесла био“, рекао је Алеси пред данашњу свечаност.

Научни центар Ворденклиф откупио је 2012. од компаније АГФА 6,5 хектара земљишта на Лонг Ајленду, удаљеном стотинак километара од Њујорка, где је Никола Тесла 1901. године почео да гради чувену лабораторију у којој је осмислио и реализовао неке од својих идеја драгоцених за човечанство.

Успели су само захваљујући акцији коју је покренуо стрип цртач Метју Инман –донацијама из целог света откупљено је земљиште које је до пре продаје било тотално девастирано, чак је било претворено и у сметлиште.

Инман је акцију покренуо да би спречио да земљиште оде у руке инвеститора који су намеравали да цео комплекс сравне са земљом а у жељи да Ворденклиф дође у праве руке и да коначно буде реновиран како би на прави начин сведочио о једном од највећих проналазача нашег доба – пренео је извештач Танјуга.

Иначе, Теслина лабораторија у Ворденклифу скренула је пажњу јавности када је 2013. године откривен споменик Николи Тесли. Споменик је иницирало и подигло Удружење „Тесла“ из Београда, а у присуству истакнутих јавних личности Србије и Америке открио га је тадашњи председник Србије Томислав Николић. Био је то велики догађај за Србе у Америци, али и за Србе у матичној држави. Догађају је присуствовао и Метју Инмен, који је најзаслужнији што је Теслина лабораторија сачувана и што ће коначно постати и музеј у Америци, као и најзаслужнији за подизање споменика Александар Влајковић, који је предводио српску делегацију у својству председника Организационог одбора за подизање споменика Николи Тесли.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

Original Article