Teslin park na Nijagari

Oko veličanstvene skulpture, koji mnogi smatraju najlepšim Teslinim spomenikom (autor kanadski vajar Les Drejsdel) izrađene su staze za pristup spomeniku sa obe strane a na početku svake postavljen je rustični kamen sa Teslinim imenom. Te ploče su vidljive sa puta koji prolazi ispod spomenika a i sa pešačke promenade duž Nijagare tako da hiljadama turista na Nijagarinim vodopadima neće biti nepoznanica u čiju čast je ovaj spomenik podignut, javlja naš dopisnik iz Kanade Branka Dikanović Trbojević.

Teslin lik je okrenut ka vodopadima i prvoj hidrocentrali koja je proizvodila naizmeničnu struju, a smešten je u centralnom delu Viktorijinog parka.

Komisija za parkove Nijagare, bez čijeg se odobrenja u ovom kompleksu ne sme pomeriti ni najmanji kamen, izašla je u susret zahtevima ovdašnje srpske zajednice pa je na uređenom platou postavljeno ostvetljenje za skulpturu, a iza spomenika tri bronzane ploče. Prva podseća na Teslino delo, na drugoj su donatori koji su pre deset godina darivali po 50.000 dolara za izgradnju spomenika (Crkva Sv.Đorđa u Nijagari, Srpska narodna odbrana u Kanadi i Republika Srbija), a na trećoj imena donatora za uređenje i izgradnju parka. Ne po prvi put, među donatorima su Milomir Glavčić, Milan Lešić, Đorđe Jerić, familija Prica i SNO.

Milomir Glavčić već decenijama daljnoj rodbini u rodnom selu kraj Kraljeva šalje novčanu pomoć, izgradio je put i crkvu, a samom Kraljevu poklonio je magnetnu rezonancu i izgradio most.

Milan Lešić, iako iz Kičenera, novčano pomaže crkve u Kanadi i svaku značajniju akciju širom Ontarija baš kao i porodica Prica. Familija Jerić vlasnik je hotela i Skajlon tornja na Nijagarinim vodopadima, učestvovali su u izgradnji ovdašnjih crkava, a u Kanadi stasava već četvrta generacija Jerića.

Svi oni bili su prisutni i na otvaranju Teslinog parka a svečani deo programa, kao i pre deset godina na otvaranju spomenika, vodila je Draga Dragašević. Među uglednim zvanicama bila je i direktorka nacionalnog parka Nijagarinih vodopada, autor spomenika, dizajner platoa , jedan od trojice gradonačelnika za čijih mandata su dobijane dozvole za Teslin dan (2003.) spomenik ( 2006.) i park ( 2016.).

Državu Srbiju predstavljali su ambasador Mihajlo Papazoglu i konzul u Torontu Spasoje Milićević. Pozdravljajući prisutne ambasador Papazoglu je podsetio na prošlogodišnje bratimljenje Kraljeva i Nijagarinih vodopada i činjenicu da se ove godine navršava 75 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kanade koje su bile saveznici u oba svetska rata.

Deniz Mirović-Mateik, predsednica crkveno školske opštine Sv. Đorđa, zahvalila se kanadskim zvaničnicima na razumevanju, donatorima na prilozima a sve prisutne na činjenicu da je srpska zajednica učestvovala u izgradnji Nijagarinih vodopadima, a i da danas daje značajan doprinos za razvoj ovog ogromnog turističkog kompleksa.

Aleksandar Pantelić, predsednik Srpske narodne odbrane Kanade, poručuje da će ova ogranizacija u narednim mesecima i godinama tražiti da bar jedna škola na Nijagarinim vodopadima ponese Teslino ime. Tek tada, kaže Pantelić, srpska zajednica iz Nijagare i SNO Kanade zaokružiće priču koju su pokrenuli još pre petnaest godina.

Svečanost sa Nijagare nastavljena je na velikom imanju crkve Svetog Đorđa nastupom folklornih ansambala Kalemegdan iz Los Anđelesa, Oplenca i Akademije Srpske Narodne igre Bata Marčetić iz Toronta. I, dok je igranka trajala do duboko u noć, pogleda uprtog u osvetljene Nijagarine vodopade stajao je, svetlošću reflektora, okupan Teslin spomenik.