„Teslin narod“ na američkom javnom servisu

„Teslin narod“ na američkom javnom servisu

10. februar 2022.
Aktuelno, Dijaspora Srbije, Vesti

0 Views

Narator ostvarenja i u ulozi Nikole Tesle u igranom segmentu je domaći glumac koji živi dve decenije u SAD Željko Dimić, ili Džek Dimić, a scenario potpisuju Miloš Rastović, Marko Lopušina, kao i režiser i producent Željko Mirković.

Film će imati TV premijeru na „WVIZ“, virtuelnom kanalu 25 grupacije Public Broadcasting Service – PBS, član televizijske stanice iz Klivlenda, države Ohajo, što čini sestrinsku kompaniju članice NPR – radio stanice WCPN i radija klasične muzike WCLV.

Zapaženi filmski projekat je osvojio mnoge nagrade po svetu i imao kvalifikacije za Nominaciju nagrade Oskar.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, publika u filmu upoznaje i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade VoltaBogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, Oskarovce sa naših prostora – Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge čije je ime upisano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordzu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“.

Takođe, scenario pripoveda i mnoge zanimljivosti kao što je da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

„Teslin narod“ je snimljen i kao dokumentarni serijal i celovečernji bioskopski film, rađen je u produkciji „Optimistik filma“ i RTS-a, na inicijativu „Tesla Science Foundation“ iz Filadelfije.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Srpski Narodni Savez (SNF) iz Pitsburga.

Izvršni producenti su Nikola Lončar, Đorđe Jovičić, Mikan Velinović i Borislav Jovičin, prenosi Tanjug.

Izvor: Sputnjik

Slične objaveRazmotreni rezultati i budući planovi Krosa RTS-a koji okuplja decu iz Srbije, regiona i dijaspore

10. februar 2022.Gujon i Stanković: Smotra srpskog folklora u Beču okupiće na jednom mestu sve folkloraše iz Austrije

9. februar 2022.Održana sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Severne Makedonije za nacionalne manjine

7. februar 2022.

Check AlsoOdržan sastanak dva ko-predsednika i ko-sekretara Međuvladine mešovite komisije za manjine Republike Srbije i Rumunije

U Palati Srbije održan sastanak dva ko-predsednika i ko-sekretara Međuvladine mešovite komisije za manjine Republike …

Original Article

(Visited 6 times, 1 visits today)