Talentovani Danilo Mizdrak nedavno je prešao u fubalsku akademiju Sidneja

Rasadnik talenata Fudbalskog kluba Sidnej odnedavno je bogatiji za još jednog darovitog momčića iz srpske zajednice. Član mlađih selekcija aktuelnog prvaka Australije postao je Danilo Mizdrak (15) iz Liverpula, tinejdžer koji je prošao sve etape ranog fudbalskog razvitka – od prvih koraka u FK Beograd, preko Bonirig Belih orlova, pa do Markonija iz kojeg je i prešao u “nebesko plave”.

Danilo je dve godine zaredom dobijao pozivnice za državni tim NSW, a dve godine je proveo u školi “High performance football school” koju organizuje Fudbalski savez Australije (FFA).

Čak su i skauti Crvene zvezde bacili oko na njega tokom prošlogodišnjeg kampa u Sidneju. Kruna Danilovog napretka sada je ukrašena potpisom za omladince Sidneja. Mizdrak se zajedno s još devet najboljih mladih fudbalera iz Markonija otisnuo u klubove A-lige, pošto su pored Sidneja talentovani dečaci ovog kluba prešli i u Vondererse i Mekartur.

Tim povodom, posetili smo porodicu Mizdrak, mladog Danila i njegove roditelje Snežana i Aleksandru koji pružaju punu podršku sinu i prate svaki njegov korak na fudbalskom putu.

– U Markoniju sam proveo tri godine i sve vreme sam radio s trenerom Frenkom Barbarom. Veoma sam zadovoljan napretkom i uspehom u Markoniju, gde sam igrao poziciju centralnog napadača i gde sam u poslednje dve godine bio najbolji strelac. U prvoj godini sam imao peh jer sam bio primoran da pauziram pola sezone zbog povrede – sumira Danilo vreme provedeno u Markoniju.

Danilo je počeo da trenira fudbal kao sedmogodišnjak, u sidnejskom Beogradu, a zatim je branio boje i drugih srpskih klubova u mlađim kategorijama.

– Posle dve godine u Beogradu, igrao sam u FK Bonirig, a posle toga sam proveo dve godine u Belim orlovima. Posle toga sam prešao u Markoni. Pored klubova za koje sam igrao, pohađao sam i škole fudbala. Trenutno sam srednjoškolac u “Bossley Park High School”, koja je ujedno i jedna od fudbalskih škola FK Sidnej – kaže mladi Mizdrak.

Kada govori o ambicijama i planovima za budućnost, Danilo ne može, a da ne spomene svog sportskog uzora Miloša Ninkovića. Ne samo zbog fudbalskih kvaliteta, već i karaktera kojim Ninković pleni kao ličnost.

– Velika mi je želja da zaigram za prvi tim Sidneja s Milošem Ninkovićem. Naravno da bih voleo da budem kao on. Miloš je već godinama najznačajnija figura Ozi klupskog fudbala, vrhunski je igrač, a pored toga je i jedan od najboljih ambasadora Srba i Srbije u ovoj zemlji. Znam da je Ninković kao i ja veliki “zvezdaš” i da je ostvario san da zaigra na Marakani. Moj san je isti, više od svega bih voleo da jednog dana zaigram za Crvenu zvezdu – otkriva Mizdrak.

S obzirom na to da je oduševio skaute i trenere koji su vodili Zvezdin kamp u Australiji, ostvarenje tog sna bi u budućnosti moglo da bude i te kako izgledno. Naravno, Danilo najpre treba da nastavi svoj razvoj u Sidneju, koji bi kao klub sa jakom akademijom mogao da bude idealna odskočna daska za ovo darovitog momčića.

Ponosni roditelji

S Danilom smo naravno razgovarali u društvu njegovog oca Snežana i majke Aleksandre. Prvo pitanje ponosnim roditeljima bilo je kako su reagovali na saznanje da FK Sidnej želi Danila u svojim redovima.

– Bili smo presrećni, jer je proteklih godina uložio toliko truda, energije i vremena da bi danas bio gde jeste. Veoma smo ponosni na njega – kaže majka Aleksandra.
Danilov otac kaže da magična formula za uspeh ne postoji i da je najvažniji način na koji deca pristupe sportu.

– Najvažniji je pre svega rad, kao i volja deteta da igra fudbal i uporanst da istraje u tome. Uz to potrebno je dosta sreće i zdravlja, da nema povreda. Takođe, uspeh podrazumeva i dosta ulaganja i ličnog žrtvovanja. Sati i sati na treninzima i utakmicama, po kiši i suncu, rano ustajanje… Ali na kraju, veliko je zadovoljstvo biti deo nečijeg uspeha, naročito sopstvenog deteta – kaže Snežan Mizdrak.

MIZDRAK Ponos roditelja – Aleksandra i Snezan sa Danilom

Zvezdaš od malena

Na pitanje za koje klubove navija u Australiji i Srbiji, Danilo je odgovorio kao iz topa.

– Nema nikakve dileme, za Sidnej u Australiji i za Crvenu zvezdu u Srbiji – kaže Mizdrak i podseća zbog čega nikada neće zaboraviti 2020. godinu.

Zvezdaš od rođenja

– Počelo je na Zvezdinom kampu u januaru, kada sam bio izabran da dođem i u Zvezdin kamp u Beograd. Nažalost, pandemija je promenila sve, ali verujem da će u budućnosti biti prilike da se oprobam na “Marakani”: Takođe, 2020. pamtiću kao godinu kada sam dobio poziv od Sidneja i kada sam zvanično postao član ovog kluba.

Podrška teče Slobodana

Osim roditelja, mlađeg brata Aleksandra i sestre Tiane, Danilo ima podršku i cele familije. Među rodbinom se naročito izdvaja Danilov teča Slobodan Milanko, koji je bio glavni za snabdevanje celokupnom opremom proteklih godina. A sada su na redu i najmodernije kopačke koje Danilo dobija povodom prelaska u Sidnej. Gest vredan pažnje, koji pokazuje koliku su Danilovi najbliži ponosni na njega i koliku podršku mu svi pružaju.

Mizdrak u dresu reprezentacije NSW

Чланак Talentovani Danilo Mizdrak nedavno je prešao u fubalsku akademiju Sidneja се појављује прво на Vesti online.

Original Article