Tajm-aut i za košarku

Mnogi sportisti i klubovi bili su potpuno zatečeni uvođenjem restriktivnih mera vlade Australije. Neke od njih je proglašenje borbe protiv pandemije zateklo na pripremama, drugima je sezona već bila u punom jeku. Zatečen je bio i Milorad Đinić, košarkaš i trener Red Starsa iz Sidneja, kluba koji postoji od 2007. i poslednjih nekoliko godina u stalnoj je ekspanziji po broju igrača i članova.

– Neočekivana situacija sa korona virusom svakako je promenila i naše živote i stopirala obavljanje svakodnevnih obaveza. Među prvima su prekinute sve sportske aktivnosti, pogotovo u kolektivnim sportovima pošto je na snagu stupila zabrana grupnih okupljanja. Tako je i naša letnja košarkaška sezona prekinuta kolo uoči polufinalnih utakmica, koje su po programu trebalo da se odigraju početkom aprila. Za sada je planirano da se prve nedelje, kad se steknu uslovi za nastavak takmičenja, odigraju samo finala i da se tako završi letnja liga – kaže Milorad Đinić.

Kako se u danima izolacije odvija komunikacija sa igračima? Da li ste aktivni na društvenim mrežama, da li se međusobno savetujete?

– Komunikacija sa igračima i njihovim roditeljima je svakodnevna. Dobijam pozitivne povratne informacije od igrača koji su svesni trenutne situacije i važnosti da ostanu aktivni i vode računa o svom telu. A, pošto sada na društvenim mrežama provodimo i previše vremena, gledamo i neke snimke prošlih utakmica. Na zvaničnoj fejsbuk stranici Red Starsa svakog dana možete da vidite neki novi video koji nas vraća u prošlo vreme.

Ima li vesti iz Košarkaškog saveza NSW i naznaka kad bi liga mogla da se nastavi?

– Kako za sada stoje stvari, nadamo se povratku na treninge i utakmice krajem maja ili početkom juna.

Imate li savet za čitaoce „Vesti“, kako da prebrode ovu neočekivanu krizu?

– Najpre bih svima preporučio da iskoriste to što su nam parkovi otvoreni, pa možemo da odemo u šetnju, na trčanje ili neki drugi vid fizičke rekreacije. Bilo kakva fizička aktivnost može samo da pomogne vašem zdravstvenom stanju. Kad tako obnovimo pozitivnu energiju, bićemo i fizički i mentalno jači, pa ćemo s osmehom dočekati dan da ispratimo ovaj virus i poželimo da nam se više nikad ne vrati – kaže Milorad Đinić iz Red Starsa.

Sinovi i treneri

Milorad je poznat kao čovek koji je non-stop u pogonu. Sate i sate je provodio u dvorani, na pripremama i treninzima, pa možemo samo da zamislimo koliko mu teško pada neaktivnost u doba izolacije.

– Iako sam u ovom vremenu odvojen od košarke i ne mogu da treniram u sali, fizička aktivnost mi uopšte ne nedostaje. Za to najviše mogu da zahvalim svojim najbližima, trojici sinova, koji su najzaslužniji za svakodnevne šetnje parkom, trčanje, vožnju bicikla, igranje tenisa ili treninge u garaži – hvali svoje „trenere“ naš sagovornik.

Preporuka

Đinić dodaje i ovo:

– Svima preporučujem Home Court aplikaciju za iPhone ili iPade. Aplikacija sadrži niz zanimljivih vežbi koje mogu da se rade na malom prostoru.

Чланак Tajm-aut i za košarku се појављује прво на Vesti online.

Original Article