Svuda pođi, u otadžbinu dođi

Dijasporci ovog leta odmaraju u Srbiji! Naši zemljaci koji se nalaze na privremenom radu u Švajcarskoj, od kako se pojavila pandemija sve više se odlučuju da odmor provedu u otadžbini, gde je, kako kažu, “nekako najsigurnije što se infekcija tiče”. Ovog puta “poslužilo je i vreme” koje im je išlo naruku, pa ih ništa nije ometalo da uživaju u našim prirodnim lepotama.

– Ne idemo nigde izvan Srbije, željni smo naše domovine i otići ćemo da obiđemo naše veoma lepe manastire, planine, reke i jezera – priznaje Boban Stevanović, koji je iz švajcarskog Ucvila, gde živi i radi, sa suprugom Tešicom i unukom Lianom doputovao u rodnu Stamnicu kod Petrovca na Mlavi.

Stevanovići u rodnom kraju ostaju tri nedelje.

– Sa nama je i naš unuk na koga smo veoma ponosni i vodimo ga svuda sa nama – s ponosom ističe deda Boban.

Slavica Hagen Radovanović sa mužem Edijem na splavu Suvenir

Put Srbije ovog leta krenuo je i Siniša Mladenović iz Vatvila. Mladenovići imaju kuće na tri mesta, Švajcarskoj, Vrnjačkoj Banji i rodnom Ranovcu kod Petrovca na Mlavi, ali se, priznaje Siniša, najbolje oseća u svom domu gde je rođen.

– Tri nedelje smo na odmoru, ali su dve već prošle. Trenutno smo u Vrnjačkoj Banji, ali se vraćamo za Ranovac, gde ćemo provesti još neko vreme, pa nazad za Švajcarsku. Naša Srbija je mnogo lepa i ima šta da se poseti i vidi – ocenjuje Siniša.

Boravak u jednoj od najlepših srpskih banja Mladenovići su iskoristili da se odmore i napune baterije.

Siniša Mladenović uživao na bazenima Vrnjačko vrelo

– Bili smo dva dana u turističkom kompleksu Vrnjačko vrelo i bazeni su prelepi. Bili smo i tri puta u Akvaparku u Jagodini za ove dve nedelje – nabraja Siniša uz posebnu napomenu da su išli i da gledaju utakmice njegovog voljenog kluba – Partizana protiv Voždovca i Sočija.

Slavica Hagen Radovanović i njen suprug Edi su sačekali da se završi Svetsko prvenstvo u futsalu, da bi iz Oberucvila krenuli put njene rodne Ćuprije.

– Skoknuli smo na par dana u Ćupriju. Bili smo i u Beogradu i svratili na splav Suvenir na Savskom keju. Mogu reći da je bilo prelepo, i hrana je veoma ukusna. Isplati se doći ovamo jer to Švajcarska nema – poručuje Slavica.

Boban i Tešica Stevanović sa unukom Lianom stigli u Stamnicu

On je istakla i da bi njen muž Edi odmah ostao ovde u Srbiji.

– Moraće da se strpi još malo do penzije i sigurno će doći ovde – zaključuje Slavica.

Za razliku od nje, povratnik iz Altštetena Duško Malinović ove godine je odlučio da poseti Gazimestan na Kosovu.

– To je srce Srbije. Svaki Srbin bi barem jednom trebalo da poseti ovo mesto – kaže Duško.

Slađana i Duško Malinović na Gazimestanu

Sreo druga na pijaci

Zoki Živković živi i radi u Cirihu, a na odmor je sa porodicom došao u Jagodinu, gde se doselio iz rodnog Lebljana kod Novog Brda, 17 kilometara od Gnjilana na Kosovu.

– Na moju veliku radost sreo sam se i to na pijaci sa svojim školskim drugom Draganom Lekićem, koji je kao i ja doseljen sa Kosova u Jagodinu. On se bavi prodajem bostana sa svog imanja, pa smo se eto, ponovo našli – zadovoljan je on.

Na odmoru Živkovići će ostati tri nedelje.

– Otići ćemo i do Zlatibora i u obilazak naših lepih krajeva u Srbiji – kaže Zoki.

Vera i Savo zaljubljeni pod palmom u Tivtu

Modriča, pa Tivat

I Savo Jovanović, rodom iz Modriče, koji živi i radi u švajcarskom gradu Vintertur, sa suprugom Verom, posetio je rodnu grudu.

– Na odmor smo prvo došli Vera ja. Malo smo odmarali u Modriči, a onda smo nastavili dalje za Tivat na more u Crnoj Gori. Tu smo bili šest dana – kaže Savo.

Saša Čečulović prevalio 1.500 km da bi stigao u rodni kraj

Motorom od Goldaha do Prahova

Saša Čečulović je strastveni obožavalac dvotočkaša pa ne čudi što je motorom iz Goldaha kod Roršaha, istočna Švajcarska, došao u Prahovo kod Negotina.

– Oko 1.500 kilometara u jednom pravcu. Volim da vozim motor i nije mi teško palo, stajao sam na svakih 300 kilometara da uzmem gorivo, negde sam popio kafu i malo odmorio. U Gracu sam prenoćio i biles u velike gužve na putevima. U Prahovu ostajem sedam dana i ponovo nazad za Švajcarsku – rekao je Saša Čečulović.

Чланак Svuda pođi, u otadžbinu dođi се појављује прво на Vesti online.

Original Article