Svi Srbi zajedno za Uskrs

svi-srbi-zajedno-za-uskrs

T. O.

Vernici u hramu Svetog Georgija u Kabramati

Uskrs je svečano obeležen u svim srpskim hramovima širom Australije, u nedelju 16. aprila.

Na Veliki petak, episkop Siluan je služio Večernje sa iznošenjem plaštanice, a zatim i jutrenje Velike subote sa pevanjem Statija u hramu Svetog arhiđakona Stefana u Rutihilu

Veliki broj vernika je kako u nedelju, tako i tokom prethodnih dana, ispunio svetinje na Petom kontinentu, kako bi na svečan način obeležili praznik.

Na Veliki petak, episkop Siluan je služio Večernje sa iznošenjem plaštanice, a zatim i jutrenje Velike subote sa pevanjem Statija u hramu Svetog arhiđakona Stefana u Rutihilu

Vladika australijsko-novozelandski Siluan je na Uskrs služio svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Georgija u Kabramati.

Na Veliki četvrtak, vladika Siluan je služio liturgiju u hramu Svetog Georgija u Kabramati

– Sabrani o prazniku Vaskrsenja u našim svetim hramovima širom Australije i Novog Zelanda, uznosimo pesme blagodarnosti i slavoslovlja Bogu, gromoglasno pozdravljajući, a ujedno objavljujući ljudima i svetu, da Hristos Vaskrse! Nikada lepšeg pozdrava u rodu ljudskom, braćo i sestre, nikada sadržajnijeg, nikada smislenijeg, nikada radosnijeg! Jer Vaskrsenjem Hristovim ljudska se priroda oslobodi svoje ranjenosti i prolaznosti, otrovne žaoke, okova i stiska smrti – istakao je u svojoj poslanici vladika Siluan.

Pričešće najmlađih i šarena jaja na poklon u Crkvi Sveti Sava Grinzboro

Kako je istakao da “posmatrajući zbivanja u svetu i društvu, primećujemo da se stvari munjevitom brzinom menjaju“.

Sveta liturgija za Veliki petak u hramu Svete Trojice u Branzviku

– Kako se bez ikakve zadrške stavlja van snage poredak Božji i zamenjuje nekim, takozvanim novim poretkom, koji je po svojoj suštini i programu zapravo besporedak, anti-poredak! U ovom procesu se kreira novi tip čoveka koji je u suštini samo prazna ljuštura, lišena ne samo svoje unutrašnje forme, suštine i izgleda, nego i spoljašnjeg. Međutim, pored svega toga ne treba da budemo malodušni, već da se hrabrimo Hristovom pobedom Vaskrsenja! U njoj se čoveku darova snaga i sila da premosti svaki pakao, svaku tugu, svaku bolest, svaku krizu i svaku smrt – naglasio je vladika Siluan.

Prepuna Crkva Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou

Na kraju je pozvao vernike:

Obeležen Veliki petak u crkvi Svete Trojice Branzvik u Melburnu

– Molimo se i ovoga Vaskrsa da se svi zajedno u Australiji i Novom Zelandu nađemo kao istinska braća i sestre u vaskršnjem zagrljaju i jedinstvu svete nam svetosavske crkve.

Veliki broj vernika na jutrenju u Aleksandriji

Tokom cele nedelje bilo je svečano u domovima Srba u Australiji gde su u krugu porodice obeležili najveći pravoslavni praznik.

Najmlađi su bili najsrećniji

Velika subota u Kabramati

Episkop australijsko-novozelandski Siluan služio je Svetu arhijerejsku liturgiju i u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati.

Episkopu su sasluživali prota-stavrofor Đuro Đurđević i protođakon Petar Mrakić, a u oltaru ipođakoni i čtečevi Arhijerejskog namesništva sidnejskog.

Vaskršnje jutrenje

Izuzetno veliki broj ljudi se okupio na Vaskršnje jutrenje u hramu Svetog kneza Lazara u Aleksandriji.

Njegovo preosveštenstvo, vladika Siluan je služio svetu liturgiju, uz sasluženje ostalog sveštenstva.

Detaljnije