Svi hrču na istom jeziku

Majci je bliži maternji jezik, srpski.  On je deo njenog detinjstva i mladosti. Ćerki je bliži jezik zemlje u kojoj je rođena, koji je deo njenog detinjstva i mladosti, jezik zemlje u kojoj živi. Iako dobro poznaje srpski jezik i pismo, bolje se izražava na italijanskom nego na maternjem jeziku, a to je sudbina većine dece emigranata, druge i treće generacije Srba, ali i drugih naroda koji su rasuti po svetu.

Knjiga je posvećena našoj mladoj dijaspori, u kojoj tek stasava druga generacija, koja je obogaćena dopunskom školom srpskog jezika, koja neguje svoj jezik i pismo, ali koja bolje poznaje italijanski jezik od maternjeg, jezik koji se govori u školi i drugim institucijama, na ulici i prodavnicama, kojim su okruženi od ranog jura do zalaska sunca.

Oni koji poznaju oba jezika, primetiće da prevod priča nije klasičan, već  „interkulturalni”, koji ne prenosi doslovno reči i rečenice iz jednog jezika u drugi, već približava doživljaj i osećanja onog ko pripoveda.

Knjiga je namenjena onima koji poznaju oba jezika, a mogu je čitati i oni koji znaju samo italijanski ili samo srpski jezik.

Različiti smo, ali ne previše. Ako bismo naučili da se zaista razumemo i poštujemo, shvatili bismo da različitost nije strašna i nema razloga da je se plašimo, poruka je knjige Svi hrču na istom jeziku, koja je intelkulturalna, multietnička zamisao, avantura intelekta.

Elena Kjuzole je Srpkinja po majci, a Italijanka po ocu. Ima dva državljanstva, poznaje oba jezika, ali bolje i pravilnije se izražava na italijanskom. Diplomirala je žurnalistiku u Trstu. Radi kao sekretarica u jednom medicinskom studiju i sarađuje sa lokalnim časopisom L’Adiđe. Motivacija  za ovu knjigu joj je njena ćerka Magdalena. Materinstvo joj je probudilo želju  da sačuva i njoj prenese priče svoje majke, a njene bake, da joj na taj način probudi interesovanje i ljubav prema zemlji i ljudima koje je i ona sama kroz majčine priče zavolela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.