Svetosavski dani Srpske dopunske škole u Italiji

Svetosavski dani Srpske dopunske škole u Italiji održaće se od 23. do 31. januara, a realizovaće ih 21 nastavnik u oko 40 nastavnih mesta.
Naslovom „Svetlost koja se čuje“ simbolično je najavljena osnovna tema svečanosti – umetničko-stvaralački izraz učenika povodom lika i dela Svetog Save. Raznovrstan program je, shodno tipu izvođenja nastave, aktuelnim mogućnostima i ograničenjima usled zdravstvene situacije, uklopljen u mozaik „onlajn“ priredbi, malih odeljenjskih recitala u učionicama, „virtuelnih“ likovnih izložbi i izložbi radova u crkvama, poetsko-muzičkih interpretacija, „onlajn“ nastupa đaka iz različitih mesta i povezivanja dece iz regiona, rasejanja i matice, uz izvođenje pesme u zajedničkom muzičkom spotu.

Svečnostima će prisustvovati gosti iz oblasti umetnosti i nauke, a iz naših crkava i konzulata čućemo pozdravne reči. Saradnjom sa školama u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji (Bijeljina, Orahovac, Velika Hoča) ukazaćemo na to da nas duh svetosavlja spaja, učvršćuje u istrajnosti učenja i nadahnjuje veru u očuvanje srpskog jezika, pisma i kulturno-istorijske baštine.

Cilj svečanosti je da svaki učenik uzme učešća u nekom od oblika usmenog ili pisanog izražavanja, uz poruku da je svetosavski put, naročito u teškim vremenima, naša snaga i naš izvor, neicrpno vrelo nade i potvrda da „drugog puta i nema“, sem Savinog.

Sve aktivnosti će prikazivati školska Fejsbuk stranica „Srpska škola u Francuskoj, Italiji i Sloveniji“, a retrospektiva sa fotografijama i video-zapisima biće postavljena i na internet stranicu: http://srpski.fr/

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)