Svetosavska misija podno Alpa

Srpska pravoslavna crkva u Cirihu je nedavno organizovala višednevnu konferenciju sa temom Pravoslavlje u Švajcarskoj, a povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti i 50 godina njene misije u Švajcarskoj.

Doktor Miloš Vesin iz Čikaga je prvo vodio liturgiju svojim gromkim glasom koji odjekuje kao da peva hor anđela i tako pripremio vernike za događaj koji je dugo pripreman sa Starim katoličkim univerzitetom iz Berna. Otac Branimir je pozdravio prisutne i naglasio da je bogosluženje redovno i dobro posećeno.

Prof. Angela Berlis je otvorila konferenciju s pozdravima episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja naglasivši da je još početkom 20. veka pravoslavlje ušlo u Švajcarsku dolaskom velikana – oca Nikolaja Velimirovića na studije u Bern.

Danijel Dojčinović, mladi naučnik sa Banjalučkog univerziteta je na nemačkom jeziku približio publici život i delo Svetog Save.

Boro Bronza, istoričar i ambasador Bosne i Hercegovine u Bernu je biranim rečima oslikao Srpsku pravoslavnu crkvu za vreme reformacije.

Naučni skup nastavljen je drugi dan u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice sa istaknutim predavačima na temu pravnog položaja naše crkve u Švajcarskoj i aspektom njene integracije u švajcarsko društvo. Vladika Maksim je prezentovao je položaj SPC u Americi.
Ovaj naučni skup zatvorio je otac Miroslav Simijonović prilogom o pravoslavnoj umetnosti i arhitekturi na Zapadu.

Vladika Maksim sa sveštenstvom

Razgovori, druženja i zajednički obroci doprineli su utisku da će se o ovom skupu još dugo govoriti i pisati, a radoznala publika, uglavnom Švajcarci, otišli su zadovoljni sa ovog skupa gde se govorilo samo nemačkim i engleskim jezikom.

Чланак Svetosavska misija podno Alpa се појављује прво на Vesti online.

Original Article