Svetom Stefanu u slavu i čast

Crkvena opština u Esenu proslavila je svog svetitelja Sv. arhiđakona Stefana. U istoimenom hramu, koji je bio popunjen do poslednjeg mesta, protojereji Jovan Marić i Duško Spasojević osveštali su slavska znamenja koja je pripremila porodica kuma slave Miće Blagojevića, velikog dobrotvora i neimara hrama u Esenu. Posle osvećenja deo slavskog kolača preuzeo je Ratko Božović kao domaćin hramovne slave sledeće godine.

Posle svečarskog bogosluženja, Pozorištance „Sveti Stefan“ koje deluje pri CO izvelo je dirljiv program u slavu velikog svetitelja. Kao i svih prethodnih godina članovi Pozorištanceta bili su nadahnuti u izvođenju programa koji su sa njima pripremile tri neumorne majke Marijana Popović, Željka Cvijančević i Tatjana Božović.

Usledila je slavska trpeza u parohijskoj sali na koju je porodica Miće Blagojevića pozvala sve prisutne u hramu. Bilo je svega i svačega iz Mićinog fočanskog zavičaja a slavskom trpezom našlo se 220 duša. Domaćin Mićo obilazio je prisutne, sa svakim se pozdravio i dok je trajao ručak nije sedao za sto.

Bend Saše Ilića Zlatiborca zabavio je sve goste, koji su u parohijskoj sali i zaigrali. To i ne čudi jer se zna da pri crkvenoj opštini deluje Kulturno-umetničko društvo Kolo čiji članovi s ponosom uvek ističu da su crkveni folklor.

Nina igra u folkloru

Među gostima je bila i Nina Bližnjaković (17) iz Doboja, koja je posle pune dve godine lečenja u Esenu potpuno pobedila leukemiju. Za sve prisutne to je bila najradosnija vest baš kao i to da je Nina postala članica KUD-a Kolo. Brojni vernici redovno su uplaćivali sredstva za potrebe smeštaja roditelja Nine Bližnjaković dok je trajalo njeno lečenje. Slavski domaćin Mićo Blagojević bio je koordinator svih akcija tokom Nininog lečenja.

Чланак Svetom Stefanu u slavu i čast се појављује прво на Vesti online.

Original Article