ŠVEDSKOG POSLANIKA SKUPO KOŠTALA KRITIKA KOSOVSKIH EMIGRANATA

Zbog izjave u opštinskom parlamentu u gradu Burlevu da 95 odsto heroina dolazi sa Kosova i da nije čudno da je sve više beskućnika jer je Švedska “uvezla” ovu drogu preko 46.000 kosovskih Albanaca kojima su dali boravišne dozvole, poslanik Dan Peterson izveden je pred sud i osuđen. NJegov branilac, koji vodi poreklo iz bivše Jugoslavije, smatra da je ovo suđenje slobodi govora.
Petersen je proglašen krivim zbog “huškanja protiv etničke grupe” i naloženo mu je da plati kaznu od 18.000 kruna (oko 2.000 evra). Na ovu presudu on je uložio žalbu Višem sudu.
– Ovo je jedan od načina da me ućutkaju – rekao je Peterson i kategorično negirao da je počinio krivično delo.
On smatra da optužnica vređa njegovo pravo na slobodu izjašnjavanja i da na ovaj način žele da ga spreče da kaže istinu.
– Moja obaveza je da kažem ovakve stvari. Ja nisam rasista i imam puno prijatelja iz bivše Jugoslavije – objasnio je Peterson švedskim novinarima uz napomenu da čvrsto stoji iza toga što je rekao.

Namešten proces

Branilac Dana Petersona je na 12 strana žalbe Višem sudu obrazložio šta je Peterson u stvari mislio u svom poslaničkom predlogu u opštinskom parlamentu i naglasio da ovo podseća na nameštena suđenja koja su održavana pre pada Berlinskog zida u drugoj pravosudnoj kulturi. Švedski Viši sud je prošle nedelje počeo da razmatra ovaj slučaj a odluka se očekuje za dvadesetak dana.

Po evropskoj konvenciji o ljudskim pravima sloboda izražavanja je posebno važna kada se radi o religiji i politici. Međutim, državni tužilac Mats Svenson iako je uzeo u obzir ovu konvenciju ipak je smatrao da treba da podnese sudsku prijavu protiv Petersona.
– Ja sam došao do zaključka da Peterson u ovom kontekstu ne može biti zaštićen od evropske konvencije – rekao je tužilac.
Optuženi Peterson ne deli njegovo mišljenje i kaže da je tvrdnja o kosovskim Albancima bila ispravna i važna u političkoj raspravi u kojoj je diskutovao o beskućnicima:
– Ako se poveća korištenje droga i pristupačnost heroinu onda dolazi do velikog broja izbacivanja iz stanova. Da sam štitio kosovske Albance u Albaniji onda me sigurno ne bi tužili zbog toga – tvrdi Peterson.
On napominje da će da se bori i spreman je da ide do evropskog suda.
– Ovde se radi o slobodi izražavanja. Dok čovek govori istinu niko ne može da mu zatvori usta – kaže Peterson.