Svedočenje Vladike Marka na tribini u Kruševcu

SVEDOčENjE VLADIKE MARKA NA TRIBINI U KRUŠEVCU

Jovanovo tamnovanje

„Pravoslavni narod Srbije ne može više učiniti za oslobađanje episkopa Jovana od onoga što je učinio, a učinio je više nego što može. Nadamo se da će ga Gospod Bog izbaviti kad se ispuni vreme, a mi se borimo preko međunarodnih institucija u Strazburu i Briselu da ga oslobodimo” – rekao je vladika Marko, episkop Makedonske pravoslavne crkve (koja je u kanonskom jedinstvu sa pravoslavnim svetom), na tribini u Kruševačkom pozorištu pod nazivom „Krstu Tvojemu poklanjam se, vladiko”.

Vladika Marko, koji je Makedonac po nacionalnosti, boravio je 27. januara, na Savindan, u Kruševcu, tačno pet meseci po hapšenju episkopa Jovana, a na poziv Crkvene opštine i Crkve Lazarice. Njegovo svedočenje na tribini u Kruševačkom pozorištu, uz čitanje Poslanice Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog Jovana, upućene Srpskoj pravoslavnoj crkvi, bilo je i potresno i ohrabrujuće. Potresno, jer se tamnovanje jednog episkopa događa u 21. veku, a ohrabrujuće jer preovladava uverenje da Jovan postaje najveći mučenik današnjice i da tako jača jedinstvo srpskog pravoslavnog bića.

– Surovi vlastodršci u Makedoniji su nas izbacili iz crkava i manastira. Nisu se ustezali ni od rušenja naših svetinja. Neke je zbog toga stigla Božija kazna za ulogu Pilata. Mi propovedamo ljubav, ali to ne smemo prećutati. Gospod Bog im je ostavio period za pokajanje, ali ga nisu poslušali i doživeli neslavan kraj – rekao je vladika Marko.

Uslovi u kojima bez osnova tamnuje episkop Jovan, po rečima vladike Marka, su katastrofalni. Loš je i tretman zatvorenika.

– On ne može da govori, samo pita kako smo, jer ga nadziru čuvari. U zatvoru je hladno, prostorije visoke, hrana loša. Episkop, uvijen u jedno ćebe, sve to podnosi. Kaže da je navikao na glad. Vernicima je poručio da ne brinu za njega, jer su pokušali sve što mogu. Zato vam šalje blagoslove. A mi se borimo da preko demokratskih institucija Evrope oslobodimo episkopa. Evropa ne prestaje da vrši pritisak na makedonsku vlast zbog kršenja verskih sloboda i ljudskih prava – istakao je vladika Marko.

Ilustrujući ponašanje makedonske vlasti, vladika Jovan navodi da su srpski sveštenici u zatvorima srednjovekovne turske imperije imali bolji tretman od strane muslimanskih vlasti.

– Ovi ispadoše gori od nekadašnjih Turaka muslimanske veroispovesti, koji su srpske sveštenike odvodili u zatvore Anadolije. Tada su im dozvoljavali da nose mantiju i krst. A ovi sada, u 21. veku, našem episkopu ne daju ni mantiju, ni panagiju. Za njega nije isti režim kao za ostale zatvorenike. Njega mogu da posete samo majka i sestra i to dva puta mesečno. Ali, oni i ne znaju šta čine. Mi se uzdamo u carstvo Božije zato što svedočimo Hrista – objasnio je vladika Marko.