ŠVEđANI TERAJU ALBANCA U SMRT

U Švedskoj je nedavno na prevaru uhapšen Albanac sa prezimenom Zenuni, koji je dugo radio u srpskoj policiji i bio na visokim položajima. Kako piše švedska štampa, njemu uskoro preti proterivanje iz ove zemlje na Kosovo, gde su ga Albanci stavili na listu za likvidaciju.
Ukoliko zaista bude deportovan, njegove šanse da preživi su minimalne, jer je već više njegovih kolega doživelo tragičnu sudbinu, navode švedski mediji. Višečlana porodica Zenuni sa Švedskim migracionim zavodom dugo bije bitku za dobijanje azila, ali na njihovu žalost negativne odluke dobili su na svim nivoima. Oni ne žele da se vrate na Kosovo i sada grčevito pokušavaju da nađu i prilože nove dokaze.

Najezda azilanata

I dok Zenuni čeka proterivanje u pritvoru, hiljade ljudi koji je trebalo da napuste Švedsku ostali su u zemlji zbog nerešenih putnih isprava. Iz Srbije je u avgustu stiglo rekordnih 256 azilanata, a od početka godine preko hiljadu i po. Iako većina dobijaju odbijenice, mali broj se vraća dobrovoljno.
Većina azilanata u Švedskoj nema pasoše. Ako se njihov zahtev za boravišnom dozvolom odbije oni moraju da traže nove dokumente od ambasade matične zemlje.

Prilikom nedavnog sastanka sa migracionim vlastima Zenuni (ime mu se ne navodi) je uhapšen.
– Pozvali su ih i garantovali da im se ništa neće loše desiti ako dođu – ispričao je švedskoj štampi njihov komšija Kristijan Lindberg, koji ih je dovezao.
Posle završenog razgovora primetili su da ih prate dva automobila i ubrzo se uverili da je reč o policiji.
– Pomislio sam da je policija i bio sam u pravu. Nakon skretanja na sporedni put stavili su plava rotaciona svetla – naveo je Lindberg.

Tajne odaju ambasadama

Generalni inspektor za pravosuđe i državnu upravu Joran Lamberts kritikovao je Migracioni zavod zbog kršenja zakona o čuvanju službene tajne. Ova ustanova, kako on tvrdi, dostavlja osetljive podatake ambasadama stranih zemalja o azilantima.
– Ja razumem da ovo izaziva velike probleme kod Migracionog zavoda, ali to ne znači da zakon sme da se krši – kaže Lamberts.

Službenica iz Migracionog zavoda je nazvala telefonom policiju, koja je bez teškoća uhapsila Zenunija na zaprepašćenje njegove supruge Ramize, majke troje dece. Tek tada su saznali da je za njima raspisana poternica.
– Migracioni zavod se ne brine puno o dokumentovanim smrtnim pretnjama upućenim ocu porodice. NJima je izgleda važniji ugled koji bi izgubili ako bi promenili ranije odluke. Hoće da ih proteraju iz Švedske bez obzira šta će se desiti – rekao je Kristijan Lindberg.

Po pisanju štampe deca Zenunija su stekla mnogo švedskih prijatelja i već su zaboravili maternji jezik. <đŽ>iveli su u manjem mestu u opštini Urlikehamn gde su bili dobro prihvaćeni.
U razgovoru sa novinarima švedske televizije službenici iz Migracionog zavoda su potvrdili da su prijavili policiji Zenunije, ali da su to uradili tek kada su porodici saopštili da je za njima raspisana poternica. Po njihovim rečima pogranična policija se slučajno nalazila u blizii i intervenisala.
Međutim, njihov prijatelj je uveren da su ih namamili u klasičnu zamku.
– Ja sam potpuno siguran da će otac porodice umreti odmah nakon proterivanja i da će ostalim članovima biti jako teško, zaključuje Kristian Lindberg.