Svečano i u Norveškoj

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Oslu proslavili su Dan Svetog Save u prostorijama Frydenberg škole 28. januara 2017.

Dopunska nastava na srpskom jeziku se sa uspehom održava od 2015. godine i finansirana je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Proslavi su prisustvovale ambasadorka Suzana Bošković Prodanović i savetnica Jelica Dimitrijević iz Ambasade Republike Srbije i pohvalile rad Srpskog akademskog društva na organizaciji nastave, za koju smatraju da je najznačajnija aktivnost srpske dijaspore u Norveškoj. Učiteljica Jelena Diklić je istakla da veliku zaslugu za uspeh škole ima Ambasada Republike Srbije i savetnik Jelica Dimitrijević.

Savindan je obeležen i u parohiji Sveti Dimitrije Solunski u Bergenu, pod dirigentskom palicom Tamare Pajkanović i uz prisustvo ruskog sveštenika Dmitra Ostanjina.

“Želim ovom prilikom da se zahvalim Parohiji Sveti Dimitrije Solunski što nam je obezbedila gostovanje Tamare Pajkanović u Bergenu. Tamara je održala seminar sa zainteresovanom decom i odraslima. Program je bio posvećen proslavi Svetog Save, ali i crkvenom pojanju i liturgijskom životu. Takođe, želim da se zahvalim Srpskom akademskom društvu što su nam ovom prilokom pomogli da se ovaj seminar ostvari u sklopu programa projekta crkvenog pojanja, za koji su sredstva obezbeđena od Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Deca su toplo prihvatila Tamaru i njen koncept koji je probudio interesovanje za horsko pevanje i liturgije među najmlađima. Nadamo se da će naredne liturgije u Bergenu biti obogaćene glasovima najmlađih”, uputila je reči podrške predsednica Saveza srpskih udruženja u Norveškoj, Dobrila Radulović.

Članovi srpske zajednice okupili su se i u Kristiansandu i Olgordu (Stavanger) na liturgijama koje je služio prota Vido Vuković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.