„Sve tajne vojne službe…“: General Svetko Kovač, dugogodišnji direktor VBA – Svedok dva veka, tri armije i četiri države

„sve-tajne-vojne-sluzbe…“:-general-svetko-kovac,-dugogodisnji-direktor-vba-–-svedok-dva-veka,-tri-armije-i-cetiri-drzave
Fotografija: Igor Pavićević

Neki se intervjui rade satima, poneki i danima, ali su retki oni koji traju duže od mesec dana. Razgovor sa generalom Svetkom Kovačem počeo je pred četvrtfinale Mundijala između Argentine i Holandije, kada smo dali oprečne prognoze. Nastavio se kada je pozvao da čestita na pogođenom rezultatu i kroz više razgovora i prepiski, epilog je dobio na Bogojavljenje u dugom razgovoru o njegovom životu i karijeri. Logično, kada se u obzir uzme koliki vremenski obuhvat ovaj životni intervju ima.

Od odrastanja u Hercegovini, preko putovanja sa Titom i Jovankom, prvih i tačnih procena na Kosovu i Metohiji pre nego što je “kosovsko pitanje” i zvanično otvoreno, ratnih i političkih lomova, do decenije na čelu Vojnobezbednosne agencije – general Svetko Kovač bio je svedok istorije.

Danas o njoj piše, u knjigama i serijama, a za Nedeljnik je otvorio sve fioke – iako tvrdi da je oduvek bio protiv bilo kakvih “fioka” – i otvoreno govorio o svim temama koje su obeležile njegov život, ali i usmerile put naše države.

Sve je, kaže, počelo u istočnoj Hercegovini. Tamo gde se ljudi rađaju sa tri fakulteta.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 26. JANUARA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS. UZ NEDELJNIK SE DOBIJA NA POKLON NOVI BROJ MAGAZINA “ISTORIJA”

Originalni tekst