Svaka čast Srbiji!

Dominik Nep, na izbornoj skupštini u nedelju, izabran je za šefa bečkog odbora Slobodarske partije Austrije (FPO), sa podrškom od 97,86 odsto delegata. Nep, koji je odbor FPO u Beču preuzeo 2019. posle afere “Ibica” usled koje je Hajnc-Kristijan Štrahe, tadašnji vicekancelar i lider FPO na saveznom, ali i bečkom nivou, podneo ostavku na sve političke funkcije.

Skupština FPO Beč trebalo je da bude održana još prošle godine, ali je odložena zbog pandemije korona virusa.

Izbornoj skupštini u nedelju prisustvovao je i lider FPO Norbert Hofer, kao i šef poslaničkog kluba te stranke u austrijskom parlamentu Herbert Kikl.

Veoma je zanimljivo da se Kikl na skupštini bečke stranke pojavio sa maskom, koju inače ne nosi u parlamentu, zbog čega je stalno na meti kritike ostalih stranaka, ali i javnosti.

U prvom intervjuu posle izbora za šefa FPO Beč Nep je za “Vesti” posebno pohvalio Srbiju u borbi protiv pandemije korona virusa.

Austrija se muči sa nabavkom vakcine protiv korona virusa, u čemu je problem?

– EU, kao i austrijska vlada zakazali su u nabavci vakcina. Druge zemlje, kao što je Velika Britanija, bile su mnogo brže i ponovo su “otključale ” zemlju.

Ko je kriv što Austrija nema dovoljano vakcina? U poređenju sa Austrijom, Srbija koja je ekonomski daleko slabija, ima dovoljno vakcina na raspolaganju i građani mogu da biraju koje će cepivo.

– Glavnu odgovornost snosi kancelar Sebastijan Kurc koji se slepo, u nabavci vakcine, oslonio na EU. Da iz toga ne može ništa dobro da se izrodi bilo je jasno od samog početka. Srbija je bila mnogo brža i uspela je krizu da prebrodi sa jasno kraćim zaključavanjima. Važno je da svi koji žele da se vakcinišu dobiju pod hitno vakcinu. Međutim, ne sme doći do direktnog ili indirektnog uvođenja obaveze vakcinisanja.

Kako ocenjujete rad srpske vlade u korona krizi?

– Srbija je, za razliku od Austrije, uspela da drži otvorenim trgovinu i gastronomiju. U Austriji smo od početka novembra u stalnom zaključanom stanju, što ima razarajuće posledice po zemlju i građane.

Austrija i dalje koristi mere zaključavanja. Nedavno je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig produžio zaključavanje te pokrajine do 2. maja. Koliko su delotvorne te mere u borbi protiv korone?

– Ne samo da su nedelotvorne, već su katastrofalne po privredu i društvo. Posebno pate deca koja ne mogu na nastavu u školu. Neophodno je da se smesta prekine zaključavanje.

“Korona hiljadarka”

Da li će zaključavanje i nedovoljan broj vakcina imati teške posledice po privredu Austrije?

– Ukoliko “tirkizno-zelena” savezna vlada i “crveno-pink” vlada Beča tako nastave onda će se kriza još pogoršati. Neophodne su konkretne mere, kao što je “korona hiljadarka”. Važno je da se jednom zauvek prekine sa merom zaključavanja i ljudima vrate slobode.

Potrebna pomoć i podsticaji

Kriza uvek pogađa najslabije pripadnike društa, u Austriji su pre svega pogođeni građani stranog porekla. Kako njima pomoći u ovom teškom trenutku?

– Posebno među građanima stranog porekla sa prostora bivše Jugoslavije ima mnogo ljudi koji su se osamostalili. Tu su potrebni direktna pomoć i podsticaji, kako bi ta preduzeća mogla ponovo da prorade.

Чланак Svaka čast Srbiji! се појављује прво на Vesti online.

Original Article