СТВ У ПОСЕТИ БК „СВЕТОМИР БЕЛИЋ БЕЛКА“ БЕОГРАД

СТВ У ПОСЕТИ БК „СВЕТОМИР БЕЛИЋ БЕЛКА“ БЕОГРАД

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ У СРБИЈИ

Недавно смо посетили Боксерски клуб „Светомир Белић Белка“, школу бокса из Београда. Овај познати и признати Боксерски клуб је члан велике спортске породице Боксерског савеза Србије, основан 2004-те године на иницијативу познатих асова племените вештине, браће Петра и Душана Милеуснића и пријатеља.

Председник БК „Светомир Белић“ Петар Милеуснић, каже:

-Клуб је познат као школа бокса, расадник младих талената. У Клубу имамо пионире, школаце, јуниоре, јуниорке, кадете, кадеткиње, али и сениорке. Према резултаима на разним такмичењима убрајају нас међу најуспешнијим боксерским колективима у Србији. Најуспешнија нам је била 2012-та година када смо на такмичењу у Качареву у конкуренцији четрдесет и једне екипе из целе Србије били трећи. Тада су медаље освојили, златне, Александар Наумовски (категорија школарац) и Стефан Наумовски (јуниор), сребрне медаље су добили: Василије Танасковић (пионир), Пера Арбулов (школарац), а бронзане: Никола Стаменковић (школарац), Боривоје Васић (јуниор), и Кристијан Јахију (јуниор).

Моментално у Клубу стасавају и тренирају многи шампиони и шампионке. Споменућемо само неколико, Снежану Шиљковић, првакињу Србије у боксу до 51 кг, ту је и Михајло Веселовић, веома перспектив и млади боксер, па, Јован Цветковић, Лука Ивановић и други.

Петар има брата, Душана, који је као и он био члан Боксерског клуба „Партизан“ Београд и репрезентативац. Обојица су били велики шампиони, сада су успешни спортски педагози, тренери. Овог пута писаћемо о Петру и његовом раду, а другом приликом биће речи и о Душану Милеуснићу.

Тренинзи за рекреативце и за школу бокса у клубу се одвијају, пре подне, понедељком, средом, четвртком и петком од 12.00 до 13.00 часова и по подне, понедељком, средом и петком, од 19.00 до 20.00 часова.

У ЗДРАВОМ ТЕЛУ – ЗДРАВ ДУХ

Слоган великог спортског заљубљеника и ентузијасте, Петра Милеуснића, шаљући нам поруку да сви треба да учинимо нешто за свој изглед и здравље, је: „Јачајмо тело, дух, самопоуздање, спорт је наш избор!“. Уз то препоручује, ако желимо да упознамо себе, своје слабости и снагу, да савладамо своје страхове и овладамо собом – треба да се бавимо боксом. Али, и било којим другим спортом, који јача дух и тело. Ако желимо да регулишемо телесну масу, да будемо у бољој физичкој кондицији, да имамо више снаге и енергије – треба да дођемо у његову у салу!

-Дођите и остварите вашу жељу, поручује Петар Милеуснић, и додаје:

-У време када наше деца све више користе компјутере, мобилне телефоне, таблете, више седе него што се крећу, бављење спортом је једини начин да сачувају здравље и одрже потребну кондицију за оно што их очекује у будућности у животу. Бављење спортом и рекреацијом стичу се и боље радне навике, развијају се психофизичке особине, упорност, храброст, издржљивост … Онај који је физички спреман лакше савлађује и друге препреке у животу. Због нових технологија наша деца се мање крећу, не баве се редовно спортом или рекреацијом, зато имају телесне деформитете због којих у каснијем добу живота имају проблема. У здравом телу – здрав дух, каже стара латинска изрека.

Петар Милеуснић иза себе има вишедеценијски спортски стаж, најпре као активан боксер, а касније као спортски тренер и педагог. Спортску каријеру је започео у Боксерском клубу „Партизан“ Београд 1974-те године чији је дрес носио до 1986-те године. Био је омладински репрезентативац, сениорски кандидат за Олимпијске игре у Москви 1980-те године. Милеуснић је био првак Београда, Србије и бронзани за првенству СФРЈ.

По завршетку активног бављења боксом и стицањем дипломе и лиценце тренера започиње плодну тренерску каријеру у БК „Партизан“, а 1991-ве г. постаје директор Клуба. У дванаестогодишњем периооду (до 2003-ће г.) „Партизан“ је остварио запажене резултате на домаћој и међународној сцени. Појединци у Клубу, који је био у самом врху југословенског и српског бокса, су освојили преко 250 медаља. Уз то, Клуб је кадровски и материјално оснажен и обновљен.

Уз дужност директора у БК „Партизан“ Петар Милеуснић је обављао и послове маркетинг-менаџера у боксерским савезима Београда , Србије и Југославије на престижним међународним турнирима „Београдски победник“ и „Златна рукавица“. Од Боксерског савеза Београда добио је признање као најбољи менаџер најуспешнијег клуба на првенству Југославије 1998-ме г. У оквиру прославе јубиларних година ЈСД „Партизан“ организовао је две свечане боксерске манифестације а са БК 15 боксерских ревија. Градска општина Раковица, на чијој територији ради Клуб даје му свесрдну подршку. Ова Општина у више наврата му је одала признање за самопрегоран рад, за спортску едукацију омладине. У оквиру Спортског савеза Раковица Боксерски клуб „Светомир Белић Белка“ сматра се за једним од најуспешнијих клубова који се бави васпитавањем младих.

ШАМПИОН НАД ШАМПИОНИМА

Са групом пријатеља, Петар Милеуснић је 2004-те године основао БК „Светомир Белић Белка“, то је јединствена школа бокса у чијем саставу се налазе више истурених одељења и братских клубова. Клуб је и оснивач Удружења професионалних боксера Србије (Професионална федерација Србије).

Боксерски шампион Светомир Белић Белка, по коме је Петар Милеуснић назвао истоимени клуб, је рођен у Смедереву 11-тог фебруара 1946-те године. Од 1965-те до 1978-ме године био је 7 пута првак Југославије, 2 пута првак Медитерана, 2 пута првак Балкана. Године 1972-ге био је вицешампион Европе у Мадриду.

Поред тога, Белић је два пута освајач престижног турнира „Златна рукавица“ био је два пута победник боксерске манифестације „Београдски победник“ и једном је био шампион, најбољи боксер, на међународној ревији „Златни гонг“

Легендарни Светомир Белић Белка. некадашњи шампион над шампионима чак десет година је био капитен Боксерске репрезентације Југославије. Светомир Белић спада у плејаду најбољих боксера свих времена не само Србије, већ и бивше заједничке државе Југославије, заједно са легендарним боксерима Звонком Вујином, Мате Парловим, Маријаном Бенешом, Тадијом Качаром, Мирком Пузовићем, Слободаном Качаром, Сретеном Мирковићем, Драганом Вујковићем …

Године 1972-ге Светомир Белић Белка је добио и државно признање, одликован је Повељом за рад.

У зачарној четвороуганој боксерској арени оивичену конопцима Светомир Белић је био прави мајстор племените вештине, ненадмашни техничар, али и велики и срчани борац. После успешне боксерска каријере, пошто је обесио рукавице о клин, посветио се тренерском позиву, успешно је водио Боксерски клуб „Партизан“, где је поникао и за кога је највише дао, али и репрезентацију.

-Изнад свега – био је велики човек, узор, кога ће многе генерације памтити – каже Петар Милеуснић и сам поносан што је један од оних боксера, који је заједно са Светомиром Белићем Белком, Сретеном Мирковићем, браћом Качар, Зораном Спасићем, Драганом Вујковићем, Звонком Вујином, Едипом Шећовићем, Мирком Пузовићем, Љубишом Симићем … обележио златно доба српског и југословенског бокса, шездесетих, седамдесетих, па, и осамдесетих година прошлог века.

Некад перјаница српског спорта, бокс, већ дуго је у запећку, ипак …

-Доласком Ненанда Боровчанина, бившег боксерсског шампиона, на чело Боксерског савезе Србије, стање у некад веома трофејном спорту се полако поправља. Уз велики и квалитетан рад, али, и уз помоћ државе, надам се да ће бокс поново имати шампионе као некада када смо „освајали“ Европу и свет – каже некадашњи шампион и сада успешан боксерски педагог и тренер, Петар Милеуснић, предсдник БК „Светомир Белић Белка“.

Текст и фото, Зоран ЈАКШИЋ


You might be interested in


_BTS9212

FINALE PLEJOFA KOŠARKAŠKE LIGE SRBIJE ZA ŽENE – CRVENA ZVEZDA KOMBANK ŠAMPION


slika1

BESPLATNE ŠKOLE SPORTA ZA DECU


1. САВЕЗ, 2,1, 1

ДАНИ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ


IMG_0026, 1

У БЕОГРАДУ ОБЕЛЕЖЕНА 106. ГОДИШЊИЦА ОД СМРТИ НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ


1

ŽELJKO TANASKOVIĆ ZADOVOLJAN DOSADAŠNJOM IGROM OK PARTIZANA, SPREMNI ZA FINALE


DSC04672-2

ZAVRŠENO SNIMANJE FILMA “TOMA” U ČIKAGU, EKIPA PREZADOVOLJNA (VIDEO)


ok partizan 2 mec

POBEDA OK PARTIZANA U DRUGOM MEČU FINALA PLEJ OFA, SLEDI TREĆA ODLUČUJUĆA UTAKMICA


FILM TOMA – SNIMANJE U CIKAGU DSC04457

ORILA SE “DANKA” NA ULICAMA ČIKAGA , EKIPA FILMA “TOMA” ZAVRŠILA SNIMANJE

комплетан текст