Strategija za Savete stranaca

Centralni savet Srba u Hesenu je u nedelju organizovao sastanak u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu sa predstavnicima srpskih klubova i udruženja u Hesenu . Tema sastanka bila je upoznavanje sa značajem predstavnika u Savetu stranaca kao i predlog i imenovanje kandidata srpskih zajednica u Savetima stranaca u opštinama i gradovima pokrajine Hesen na predstojećim izborima. Sastanku su pored predstavnika srpskih klubova i udruženja prisustvovali, Milkica Romić, poslanik SPD u parlamentu grada Frankfurta, Majk Jozef, predsednik SPD grada Frankfurta i gradski ministar za plansku izgradnju i razvoj i Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

Sa značajem funkcije člana Saveta stranaca učesnike sastanka je upoznao Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveta stranaca Hesena koji je za „Vesti“ rekao:

– Cilj nam je bio da informišemo naše ljude, upoznamo ih sa strategijom i sa svim što je sve potrebno da kandidati znaju oko upoznavanja sa glasačima kako bi što veći broj birača izašao na predstojeće izbore za srpske predstavnike u Savetu stranaca. Svaki naš građanin može da postane kandidat ukoliko dovoljno poznaje nemački jezik u govoru i pisanju. Sledeći korak je odlazak u opštinu gde živi i gde je prijavljen i da se obrati birou za glasanje. Tamo će dobiti sve informacije kako može da postane član Saveta stranaca u svojoj opštini. Takođe će dobiti sve potrebne formulare koje treba da ispuni.

Koju funkciju imaju naši predstavnici u Savetu stranaca, objasnila je Milkica Romić:

– Predstavnici srpske zajednice u Savetu stranaca u Frankfurtu su most između politike i našeg društva. Dala bih primer da ukoliko naša zajednica ima potrebu da se sastane sa visokim predstavnicima grada Frankfurta, kao što su gradonačelnik Peter Feldman ili Majk Jozef, ili nekim drugim bitnim zvaničnikom, mnogo je lakše to ostvariti preko srpskih predstavnika u Savetu stranaca. To što trenutno imamo je suviše malo, zato nam je potreban što veći broj predstavnika, jer je naša zajednica velika i samo tako možemo da budemo jači – istakla je Milkica Romić.

Podrška grada: Majk Jozef

O značaju srpske zajednice u Frankfurtu govorio je Majk Jozef:

– Prethodnih godina u Frankfurtu i regionu srpska zajednica je uređivanjem pravoslavne crkve, Danima kulture Srbije i drugim značajnim manifestacijama pokazala ne samo da raste već i da zauzima značajno mesto u regionu Rajn-Majn. Zato je veoma bitno da uporedo sa time stvara dobre veze u političkom, ekonomskom i društvenom životu tu gde se upravo nalazi. Takođe je bitno da sa predstavnicima u Savetu stranaca u opštinama gde žive ostvare čvrstu vezu klubovi, udruženja i sportski klubovi, kako bi lakše dolazili, između ostalog, do klupskih prostorija i prostora potrebnih za manifestacije. Mi smo spremni da podržimo vašu zajednicu jer je postala značajna za grad Frankfurt – rekao je Majk Jozef.

Milkica Romić

Da dobijemo što više mesta

O važnosti srpskih predstavnika u Savetima stranaca govorio je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

– Veoma je važno da predstavnici srpske zajednice učestvuju u svim sferama života u lokalnim zajednicama. U tom smislu je veoma važno da predstavnici naše zajednice uđu u predstavnička tela stranaca. Meni je izuzetno drago da je ta akcija prepoznata od CSSH koji je okupio sve važne predstavnike naše zajednice i time će pokušati da organizuje jednu kvalitetnu kampanju kako bi što više glasača, naših građana izašlo na biračka mesta i kako bi smo što više mesta dobili u Savetima stranaca u opštinama u Hesenu.

Чланак Strategija za Savete stranaca се појављује прво на Vesti online.

Original Article