Strast koja traje deceniju

Prvi članovi su, pored Nenada Milića, bili Miroslav Miki Radosavljević, Boban Stanojević, Zorica Simić, Slađan Aleksić, Mira Kostić, kao i još nekoliko članova koji se nisu duže zadržali.

Statut pozorišta napisao je Saša Stajić. Pozorište je okupljalo ne samo zaljubljenike glume, već i ljubitelje ostalih umetnosti. Prvi snimatelj bio je Dževdat Abdi zvani Džeki, a harmonikaš i pevač Duško Dule Calić.

Prva predstava pozorišta Horizont, Evropejci, u kojoj su igrali Nenad Milić, Erdbob Miki i Zorica Simić premijerno je prikazana 2009. godine. Zatim su se ređale predstave: Pljačka banke, Izborna kampanja, Kolubarska bitka.

Horizont je pozorište koje se bavilo i dečjim predstavama koje su edukativno uticale na pokolenja, pa su na brojnim nastupima u dopunskim školama i priredbama za mališane odigrali: Učimo slova, Vesela šuma čeka Deda Mraza, Patuljci iz Bajkovije.

Pored predstava ovo pozorište je uveseljavalo naše sunarodnike kroz skečeve, manje komade i šaljive pesme, monologe, imitacije, komedije.

Na proslavi jubileja pozorišta Horizont, 8. decembra 2018, u velikoj sali hotela Winkelried u Vetingenu, publika je imala prilike da se u tročasovnom programu koji je bio sačinjen od odlomaka iz predstava, monologa, pesama, folklora podseti na njihov desetogodošnji rad.

U programu su pored glumaca pozorišta Horizont učestvovali Danijela Bjelica, sopran i Dejan Zorić, glumac i akustičar, kao i Marija Fuks Ereš, vokalna solistkinja.

Ovo veče obogatili su svojim nastupom i SKUD Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverta, sa ansamblom 30 plus.

Program su vodile Violeta Aleksić i Dragan Zimonjić. Na kraju večeri pozorište Horizont je podelilo zahvalnice najzaslužnijima.

Ovaj događaj svojim prisustvom uveličao je i generalni konzul Republike Srbije Zoran Jeremić koji je poželeo pozorištu još mnogo godina trajanja. Uručivši zahvalnicu članovima pozorišta, rekao je koliko je važno da srpska zajednica u Švajcarskoj ima ovakve entuzijaste, talente i umetnike koji rame uz rame mogu da stanu i pored profesionalaca.

Na kraju programa svi učesnici su, zajedno sa Danijelom Bjelicom, otpevali pesmu Ovo je Srbija.

Original Article