Stihovi povezuju vekove

Integrativno i kulturno udruženje Fokus iz Beča, zbog epidemioloških ograničenja, umesto organizovanja pesničkih večeri, realizuje onlajn emisije posvećene najznačajnijim srpskim pesnicima i piscima, ali i autorima koji danas stvaraju poeziju i u dijaspori čuvaju i šire srpsku kulturu i lepu pisanu reč.

Prva emisija, u okviru manifestacije Fokus – Lepa reč, posvećena je jednom od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma Branku Radičeviću i Malini Janković, pesnikinji iz Beča.

U emisiji se mogu čuti neke od najlepših Brankovih pesama, poput “Kad mlidija’ umreti”, napisane 1845, ali objavljene tek 1862. godine, posle pesnikove smrti, jedne od najlepših elegija u srpskoj književnosti, u kojoj je pesnik predosetio da mu se bliži kraj života. Radičević je, pored Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića, bio najznačajniji pesnik srpskog romantizma.

Rođen je u Slavonskom Brodu 1824. godine, kao Aleksije, ali je kasnije uzeo ime Branko. Preminuo je u Beču, 1. jula 1853. godine, sa 29 godina, i iza sebe ostavio neke od najlepših pesama srpske književnosti – “Đački rastanak”, “Devojka na studencu”, “Pevam danju, pevam noću”…

Uz Đuru Daničića bio je najodaniji sledbenik Vukove reforme pravopisa srpskog jezika i uvođenja narodnog jezika u književnost.

U emisiji se predstavila i pesnikinja Malina Janković, koja je čitala svoje stihove. Malina je rođena u Beču, ali je detinjstvo provela u Srbiji. Pisanjem se bavi od rane mladosti, a veliku pažnju posvećuje upravo poeziji. Sekretar je Udruženja Fokus i član Udruženja književnika Austrije.

Njena knjiga poezije “Ruža oriona” štampana je dvojezično, na srpskom i nemačkom jeziku, i povezuje dve kulture koje sačinjavaju i njen život.

– Sve što radimo u Udruženju, radimo dobrovoljno i od srca, a sve u cilju širenja srpske kulture i evociranja uspomena na istaknute srpske stvaraoce i pisce. Nije slučajno što želimo da predstavimo naše pisce i pesnike iz Udruženja, kao sponu i nastavak daljeg književnog stvaralaštva – ističu u Fokusu.

Nušić sledeći

Udruženje Fokus iz Beča će, kako je najavljeno, nastaviti sa snimanjem emisija. Tako će u maju kroz Lepu re” biti predstavljen i čuveni srpski komediograf Branislav Nušić, kao i još jedna članica Udruženja pesnikinja Biljana Stojičević.

Ko želi da vidi emisiju, to može učiniti na adresi https://youtu.be/HsoXMRGNWWc

Чланак Stihovi povezuju vekove се појављује прво на Vesti online.

Original Article