Šta je Vlada namenila Ministarstvu dijaspore

Šta je Vlada namenila Ministarstvu dijaspore

Za donacije 50 miliona dinara

Po budžetu koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila za 2006, Ministarstvo dijaspore za narednu godinu dobiće ukupno 98.613.000 dinara.

Od tog novca 27.000.000 dinara predviđeno je za zarade zaposlenih, dva miliona dinara za putovanja, a za materijalne troškove tri miliona dinara.

Najveća stavka u sledećoj godini za Ministarstvo dijaspore od ovog novca koji će dobiti odnosi se na donacije nevladinom sektoru i to u visini od 50 miliona dinara.

– Od tih 50 miliona dinara već je određeno da 7.300.000 dinara ode na godišnje finansiranje Matice iseljenika Srbije. Ostala sredstva ići će na finansiranje potreba Srba iz inostranstva. Tako smo ove godine dali milion dinara za potrebe „Mobe“ i sigurno je da ćemo toliko dati i sledeće godine, kao na primer i za nekoliko hiljada knjiga osnovcima i srednjoškolcima srpskog porekla koji žive u Vukovaru – objašnjava Vukčević.

Vukčević navodi da najveći deo novca koje Ministarstvo dobija odlazi drugima i ne sme se potrošiti na ovo ministarstvo.

Prošle godine Ministarstvo je za ovu namenu dobilo 40 miliona dinara, da bi ove godine dobilo deset miliona dinara više.

– Mi moramo da priznamo da ova sredstva koja su namenjena dijaspori nisu dovoljna. Na primer, za naše drage goste i lauerate želimo da podelimo barem po deset statueta od bronze koje se zovu „Majka zemlja“ i koštaju 400 evra, od drveta 200 i od kamena 150 evra. Ako hoćemo da podelimo samo deset statueta od bronze, potrebne su nam četiri hiljade evra, a ima ljudi iz dijaspore koje te statuete i te kako zaslužuju – iznosi Vojislav Vukčević.