Srpski se uči i u Fojerbahu

Na predlog roditelja u naselju Fojerbah kraj Štutgarta pokrenuta je inicijativa da se otvori novo odeljenje Srpske dopunske škole. Njihovim zalaganjem, a pre svega nesebičnim angažovanjem Vanje Borića, zahvaljujući velikoj podršci i razumevanju Ministarstva prosvete Srbije, ideja je i realizovana. Nastava će se odvijati nedeljom u prostorijama KUD Sloga Cufenhauzen. Odeljenje je otvoreno uz veliku podršku Kristijana Bresnopoljca, predsednika ovog kluba, Božidara Vučurovića, generalnog konzula i Dragana Dimitrijevića, konzula Republike Srbije u Štutgartu.

Na otvaranju odeljenja konzul Dragan Dimitrijević je istakao da ga raduje formiranje nove nastavne grupe, kao i činjenica da je sve više naših državljana koji žele da njihova deca neguju srpski jezik i upoznaju se sa kulturom i tradicijom srpskog naroda, o čemu govori podatak da se broj novoupisanih učenika iz dana u dan povećava.

Tatjana Popović, koordinator srpske dopunske nastave u pokrajini Baden-Virtemberg, u svom obraćanju roditeljima učenika, osvrnula se na prosvetiteljski rad Dositeja Obradovića i izrazila želju da učenici ove grupe krenu stopama naših najvećih prosvetitelja i mislilaca.

Na ovom skupu roditelji su zahvalili, pre svega, Ministarstvu prosvete Srbije, koje organizuje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu i Generalnom konzulatu Srbije u Štutgartu, koji dopunskoj nastavi pruža veliku podršku u radu, zato što će njihova deca sada moći da uče srpski jezik, istoriju, geografiju, kulturu i tradiciju srpskog naroda.

Sa učenicima u novom odeljenju radiće nastavnica Jovana Knežević, koja se na sastanku još jednom lično zahvalila svima koji su pomogli i omogućili formiranje nove grupe, kao i svim roditeljima čija deca pohađaju nastavu.

– Naš tim nastavnika raduje se svakom novom đaku i sigurna sam da će se broj učenika u ovoj grupi samo povećavati – istakla je nastavnica Jovana Knežević.

Uz nastavnice i konzula Dimitrijevića otvaranju novog odeljenja prisustvovali su i Petar Cvijanović, Goran Mihajlović, Tanja Mrvić, Miloš Mrvić, Vanja Borić, Kristijan Bresnopoljac, Stanislav Tovilović i Aleksandar Mijatović

Važan projekat

Miloš Mrvić ističe da mu je izuzetno drago da će se u klupskim prostorijama Sloge Cufenhauzen održavati dopunska škola na srpskom jeziku.

– Sticajem okolnosti, Tatjana Popović, koordinator srpske dopunske nastave u pokrajini Baden-Virtemberg, predavala je srpski jezik u Inđiji, mestu u kome sam i ja nekada pohađao Osnovnu školu „Dušan Jerković“, što me je dodatno obradovalo. Ovim putem želim da zahvalim upravi Sloge, Generalnom konzulatu Srbije u Štutgartu kao i svim ostalim koji su dali i daju doprinos u postizanju ovog projekta koji je izuzetno važan za sve nas i za decu i roditelje – navodi Mrvić.

Da očuvamo jezik i identitet

Vanja Borić naglašava da je dopunska škola na srpskom jeziku vrlo bitna našim ljudima u dijaspori.

– Kao potpredsednik srpsko-nemačkog kulturno-umetničkog društva Sloga u Štutgartu, i kao roditelj dvoje dece školskog uzrasta, mogu da kažem da sam vrlo srećan i zadovoljan dogovorom i saradnjom koju smo uspeli da ostvarimo s brojnim roditeljima, koordinatorom dopunske nastave na srpskom jeziku Tatjanom Popović, nastavnicom Jovanom Knežević, konzulom Draganom Dimitrijevićem o osnivanju ove nove nastavne grupe dopunske škole srpskog jezika u našem gradu, čiji je pokrovitelj Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Želim da naglasim veliki značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta u dijaspori i negovanju veza sa domovinom – navodi Borić.

On veruje da je moguća i još bolja saradnja među našim ljudima.

– Istovremeno mi je želja i iskreno se nadam da ćemo sa ovakvom pozitivnom energijom i dobrom inicijativom u budućnosti postići još bolju i transparentniju komunikaciju i saradnju sa ostalim, brojnim srpskim kulturno-umetničkim društvima i našim ljudima cele dijaspore bez obzira na teško i iscrpljujuće vreme u kome se svi mi momentalno nalazimo.

Cveće nastavnicama

Kristijan Bresnopoljac i Vanja Borić su u ime roditelja iz Fojerbaha kao znak zahvalnosti za formiranje novog odeljenja nastavnicama predali bukete cveća.

Чланак Srpski se uči i u Fojerbahu се појављује прво на Vesti online.

Original Article