Srpski se lako uči

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, boravio je u dvodnevnoj poseti Austriji tokom koje je razgvarao sa ambasadorom Nebojšom Rodićem i posetio nekoliko novih odeljenja Prosvjetine škole srpskog jezika, od ukupno osam, formiranih ove jeseni.

Gujon je prvo obišao odeljenje u Sankt Peltenu, gde je đacima održao čas.

“Početak nove školske godine za naše đake iz Sankt Peltena obeležilo je formiranje škole srpskog jezika koju smo osnovali zajedno sa bečkom Prosvjetom. Bili smo na prvom času, došao sam da ih pozdravim i poželim srećan početak rada”, naveo je Gujon na društvenim mrežama.

Preneo je i da ga je devojčica Ivana pitala kako je tako dobro naučio srpski.

– Moj odgovor je bio i savet svim mališanima u učionici. Srpski jezik se može naučiti lako, ali samo uz ogromnu volju i kontinuiran rad – kazao je i istakao da je bilo “pravo zadovoljstvo otvoriti novu dopunsku školu u Sankt Peltenu i održati prvi čas srpskog jezika u tom prelepom gradu”.

Potom je obišao prostorije Srpskog centra u Beču, gde će se takođe održavati časovi jednog od osam novih odeljenja srpske škole.

– Drago mi je što sam mogao lično da se uverim u reprezentativnost prostora u sklopu kojeg je formirana i srpska biblioteka. Energija ovih mladih i obrazovanih ljudi je ogromna i njihov entuzijazam zarazan.

Nadam se da ću se ponovo videti sa njima u januaru na Svetosavskom balu, najpoznatijoj kulturnoj manifestaciji u Austriji koju organizuje ovo udruženje – kazao je Gujon, kome je Milorad Mateović u ime Srpskog centra uručio prigodne poklone.

On je posetio i novo odeljenje u Beču gde su ga dočekali i članovi Malog hora Prosvjete, koji su otpevali pesmu “Oj Kosovo, Kosovo”.

Odeljenja dopunske škole kao deo Prosvjetine mreže, otvorena su i u Braunauu, Gmundenu, Ensu, Štajeru i Lincu. Rade zahvaljujući podršci Uprave i Eparhije austrijsko-švajcarske SPC. Gujon je rekao da je, čim je imenovan, shvatio da je potreba za školama srpskog u dijaspori ogromna.

– Godinu dana kasnije, s velikim zadovoljstvom mogu da kažem da sad otvaramo 23 škole srpskog jezika u svetu, od čega osam u Austriji gde smo za kratko vreme, uspeli da udvostručimo broj đaka. Upis u škole traje do kraja oktobra, a sada imamo više od 400 polaznika – kazao je Gujon.

PRIJATAN RAZGOVOR: Sa vladikom Andrejom

Dragocena saradnja

Arno Gujon se u Beču sastao i sa ambasadorom Nebojšom Rodićem i vladikom Andrejom.

– Saradnja sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu je veoma važna jer nam pruža dragocenu logističku i svaku drugu podršku za sve projekte koje realizujemo sa srpskim udruženjima u rasejanju – naveo je Gujon.

Na društvenim mrežama je objavio i fotografije susreta sa episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom.

– Uvek je prijatno razgovarati sa vladikom Andrejom kako na srpskom, tako i na francuskom kojim vlada savršeno – istakao je i dodao da je kao episkop austrijsko-švajcarski nadležan i za Maltu.

– Pomoć vladike bila je dragocena u osnivanju četiri dopunske škole srpskog jezika na tom ostrvu – naveo je Gujon.

Чланак Srpski se lako uči се појављује прво на Vesti online.

Original Article