Srpski pisci iz Švajcarske na Beogradskom sajmu knjiga

Sastanak Udruženja srpskih pisaca Švajcarske održan je 16. septembra u SKD-u. Na sastanku se razgovaralo o tradicionalnim Oktobarskim susretima, promociji u gradskoj biblioteci u St. Galenu koja će se održati 11. novembra, ali i o Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu gde će se Udruženje predstaviti na štandu dijaspore sa svim dosadašnjim radovima, kao i ovogodišljim zbornikom „Zaveštanja“.

Zakazane su i promocije Udruženja pisaca u kući Đure Jakšića 23. oktobra 2017. kao i u Udruženju Milutin Milanković 24. oktobra 2017. godine. Nove ideje i predlozi takođe su razmatrani na ovom sastanku i već su upisani u agendu Udruženja.

Iz Udruženja stiže vest da je stigao novi broj godišnjeg zbornika književnih radova Zaveštanja – trinaesti po redu. Predsednik Udruženja Milisav Đurić svesrdno se zahvalio u ime Udruženja i u svoje lično ime Savi Gajić Ivić (koja je ujedno i njegov zamenik) i Ivani Prlina Nikodijević (blagajnici Udruženja) za njihovo nesebično zalaganje na izradi Zaveštanja 2017. Ovo je šesta knjiga koje su njih dve uredile za Udruženje.

Osim članova Udruženja, u zborniku su učestvovali i gosti – pisci iz matice i rasejanja. Iz Udruženja poručuju da ih posebno raduje učešće dva mlada pesnika, Milosava Gajića iz Srbije i Tanje Trbojević iz Australije.

Promocija Zaveštanja 2017. održaće se 7. oktobra 2017. u SKD-u Sveti Sava u Flavilu u okviru redovnih Oktobarskih susreta. Predstoji i promocija knjige Kad suza kane, književnice i novinarke Milke Kajganić 30. septembra 2017. godine u SKD-u u Dibendorfu.

Veče prijatelja umetnosti će se održati u Svetouspenskom hramu i knjižari Freska, 3. i 4. novembra 2017. godine gde će se predstaviti članovi Udrženja pisaca i SPKD Prosvjeta.

Milena Čanković je najavila svoju promociju 16. decembra 2017.godine u SKD-u Dibendorf, a pisac i tvorac Aleje Breza, Marko Ružičić, dobio je nagradu Opštine Vukosavlje (Republika Srpska) ove godine na ponos čitavog Udruženja.

Tekst: Radio-televizija Srbije
Foto: Violeta Aleksić