Srpski narod na ispitu opstanka

Tri i po decenije živim u Oslu, ali dosad nisam slušao ovako nešto.
Ovim rečima se Milan Marjanović zahvalio Biljani Spasić, autoru knjige “Zašto Srbi nestaju?”, povodom predavanja koje je održala u grčkom hramu u Oslu.
“Ovako nešto” je bilo vapaj Srbima da se množe, kako se molio sveti vladika Nikolaj Velimirović: “Bože, pomozi srpskom narodu da se oboži, da se složi i da se umnoži”.
Magistar ekonomije Biljana Spasić (40), profesor menadžmenta u Kragujevcu, studira teologiju, a prethodno je već “prošla” sociologiju i filozofiju. Pitanje u naslovu njene prve i jedine knjige ne može se ni postaviti, a kamoli dobiti odgovor ako se ne posegne za drugim naukama, ako se ne zaroni u knjige kojima se već vapilo: “Ispražnjena Srbija”, “Zamiranje Srbije”, “Kobno osipanje srpskog naroda”, “Kanibal u srpskoj kući”, “Bela kuga”…

Potpredsednik “Opstanka”

Biljana Spasić je i potpredsednik društva “Opstanak”, koje će se posebno obratiti dijaspori. Najpre će isterati istinu pred narod u matici i rasejanju. Osim surovim faktima, Spasić govori i nadahnuto. Dosad je održala 250 predavanja u Srbiji, Republici Srpskoj, o beloj kugi je govorila i širom belog sveta. Iste večeri je otišla za Geteborg, a u Oslo je stigla iz Danske. S posvetom svakom zemljaku, ostalo je za agilnim piscem u Oslu više primeraka njene knjige. Kako je rekao Milan Marjanović sa Zlatibora, “ovako nešto” organizovala je Parohija SPC.

Bela kuga je uzela maha među Srbima. Dvadeseti vek ostaće u svesti Srba zapamćen kao “vreme plača”, posebno njegova druga polovina, govori mr Spasić i nastavlja:
– Narod s niskim natalitetom mora na vreme da bude obavešten o rastućem riziku postepenog nestajanja. Živimo u vreme nestajanja i bela kuga, koja hara Srbijom, preteći opominje da se može pretvoriti u crnu kugu, koja bi ostatak našeg naroda zauvek zavila u crno. Danas je pitanje života u Srbiji – preporoditi se ili nestati. Srpski narod je na pragu da padne na ispitu opstanka.

Gošća je ponudila svojim zemljacima u Oslu statistiku za svaku opštinu u zavičaju. “Vreme plača” je najteže na jugu Srbije. Kako je moguće da jedan svetosavski narod ugrozi sopstveno postojanje? Spasićeva navodi, između ostalih, sledeće uzroke: genocid, autogenocid (abortus), rasejanje, samoubistvo. Na kraju, ali ne i manje bitno: nedostatak odgovarajuće populacione politike (iako se o njoj govori još u Bibliji). Upravo o tome je bilo najviše pitanja i opaski, na račun države u razgovoru s piscem knjige “Zašto Srbi nestaju?”.