Srpski narod na ispitu opstanka

Tri i po decenije živim u Oslu, ali dosad nisam slušao ovako nešto.
Ovim rečima se Milan Marjanović zahvalio Biljani Spasić, autoru knjige “Zašto Srbi nestaju?”, povodom predavanja koje je održala u grčkom hramu u Oslu.
“Ovako nešto” je bilo vapaj Srbima da se množe, kako se molio sveti vladika Nikolaj Velimirović: “Bože, pomozi srpskom narodu da se oboži, da se složi i da se umnoži”.
Magistar ekonomije Biljana Spasić (40), profesor menadžmenta u Kragujevcu, studira teologiju, a prethodno je već “prošla” sociologiju i filozofiju. Pitanje u naslovu njene prve i jedine knjige ne može se ni postaviti, a kamoli dobiti odgovor ako se ne posegne za drugim naukama, ako se ne zaroni u knjige kojima se već vapilo: “Ispražnjena Srbija”, “Zamiranje Srbije”, “Kobno osipanje srpskog naroda”, “Kanibal u srpskoj kući”, “Bela kuga”…

Potpredsednik “Opstanka”

Biljana Spasić je i potpredsednik društva “Opstanak”, koje će se posebno obratiti dijaspori. Najpre će isterati istinu pred narod u matici i rasejanju. Osim surovim faktima, Spasić govori i nadahnuto. Dosad je održala 250 predavanja u Srbiji, Republici Srpskoj, o beloj kugi je govorila i širom belog sveta. Iste večeri je otišla za Geteborg, a u Oslo je stigla iz Danske. S posvetom svakom zemljaku, ostalo je za agilnim piscem u Oslu više primeraka njene knjige. Kako je rekao Milan Marjanović sa Zlatibora, “ovako nešto” organizovala je Parohija SPC.

Bela kuga je uzela maha među Srbima. Dvadeseti vek ostaće u svesti Srba zapamćen kao “vreme plača”, posebno njegova druga polovina, govori mr Spasić i nastavlja:
– Narod s niskim natalitetom mora na vreme da bude obavešten o rastućem riziku postepenog nestajanja. Živimo u vreme nestajanja i bela kuga, koja hara Srbijom, preteći opominje da se može pretvoriti u crnu kugu, koja bi ostatak našeg naroda zauvek zavila u crno. Danas je pitanje života u Srbiji – preporoditi se ili nestati. Srpski narod je na pragu da padne na ispitu opstanka.

Gošća je ponudila svojim zemljacima u Oslu statistiku za svaku opštinu u zavičaju. “Vreme plača” je najteže na jugu Srbije. Kako je moguće da jedan svetosavski narod ugrozi sopstveno postojanje? Spasićeva navodi, između ostalih, sledeće uzroke: genocid, autogenocid (abortus), rasejanje, samoubistvo. Na kraju, ali ne i manje bitno: nedostatak odgovarajuće populacione politike (iako se o njoj govori još u Bibliji). Upravo o tome je bilo najviše pitanja i opaski, na račun države u razgovoru s piscem knjige “Zašto Srbi nestaju?”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.