Srpski jezik po evropskom standardu

Obavezna reforma obrazovanja naše dece u inostranstvu bice u skladu sa evropskim standardima. Uskoro ce se imenovati savetnici za obrazovanje pri ambasadama SRJ u Švajcarskoj, Austriji, Nemackoj i Francuskoj, a razmotreno je i pitanje uvodenja veronauke. Srpski i jugoslovenski klubovi i asocijacije ubuduce ce biti u službi povratka ucenika u dopunsku nastavu, a važno je da se vrati i dostojanstvo nastavnika.
Ovo bi mogao da bude zakljucak skupa koji je nedavno održan u Ambasadi SRJ u Bernu, gde se delegacija Ministarstva prosvete Srbije u sastavu Vitomir Budimovic, Zoran Popovic i Vanja Stankovic sastala sa predstavnicima školskih saveta JDŠ, roditeljima i nastavnicima, te celnim ljudima iz Srpskog kulturnog saveza, asocijacija i udruženja u Švajcarskoj.
Roditelji su sa oduševljenjem pozdravili odluku Ministarstva da brigu za školu preuzima država, svaki posrednik je nepotreban, a ukidanjem roditeljske participacije pruža se mogucnost da školu pohadaju i ona deca ciji roditelji nisu imali novca da dete šalju u dopunsku školu.

Obuka za nastavnike

Nastavnici ce imati redovne i dobre plate i godišnju kartu za prevoz. NJihov mandat trajace osam godina, a kriterijumi za dolazak, pored pedagoške kvalifikacije, mora biti i poznavanje jezika zemlje u koju dolazi. Na sastanku se culo da ce za svakog nastavnika, pred odlazak u inostranstvo, biti organizovna posebna šestomesecna obuka.

Nastavnici se sa druge strane nadaju da ce njihova primanja biti sigurna i redovna, jer je to najbolji nacin za vracanje njihovog dostojanstva i ugleda profesije.
Klubovi su obecali da ce preko svojih clanova uraditi sve da se što više dece dovede u školske klupe, a pomoci ce i oko pravljenja adresara buducih daka u celoj Švajcarskoj.
Da je vreme praznim pricama prošlost pokazalo je i saopštenje Zorana Popovica, savetnika u Ministarstvu za prosvetu i sport – da su nastavnicima uplacene plate – zakljucno sa julom.
Neda Glušcevic, otpravnik poslova u ambasadi u Bernu, kratko je informisala o dosadašnjoj situaciji u JDŠ, raskidu ugovora sa Politehnickom akademijom, koja je donedavno vodila brigu o JDŠ i rešenosti roditelja da vrate stare ucenike koji su prestali da pohadaju nastvu i upišu nove dake.
Vitomir Budimovic, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, nekada i sam nastavnik u Austriji, upoznao je sve prisutne sa radom delegacije i onim šta od septembra trebada se promeni u JDŠ.

Medudržavna komisija

Budimovic je objasnio da su ucinjeni i veliki koraci u odnosu sa švajcarskim vlastima, konkretno je dogovoreno da sredinom avgusta u Beograd stigne delegacija EKE (Savezna komisija za strance) i predstavnicima kantonalnih školskih vlasti. Posle toga sledi osnivanje mešovite medudržavne komisije za obrazovanje.
– Švajcarci su spremni za saradnju. Naša rešenost je da ucinimo sve da škola u dijaspori postane brojnija i jaca. LJudski je ocekivati kao i u minulim vremenima i nesebicnu pomoc roditelja, saveta, Udruženja roditelja, klubova i SKS. Jer, bez zajednickog rada ne možemo mnogo da postignemo – istakao je gost iz Beograda.

– Iza svega što se tice obrazovanja u dijaspori stajace država – od zakonske regulative, kontrole, finansiranja, pomoci, saradnje, brige o nastavnicima – naglasio je Budimovic.
Najavljena je mogucnost da se škola ubuduce ne zove „Jugoslovenska“, te da se veronauka izucava fakultativno, što je podržao i sveštenik Simeun Prodanovic, koji je zamoljen da napravi mali elaborat i da odgovori na dva pitanja „zašto i kako“, jer bi time veoma pomogao prosvetnim radnicima da tacno definišu nastavu veronauke.