Srpski jezik po evropskom standardu

Obavezna reforma obrazovanja naše dece u inostranstvu bice u skladu sa evropskim standardima. Uskoro ce se imenovati savetnici za obrazovanje pri ambasadama SRJ u Švajcarskoj, Austriji, Nemackoj i Francuskoj, a razmotreno je i pitanje uvodenja veronauke. Srpski i jugoslovenski klubovi i asocijacije ubuduce ce biti u službi povratka ucenika u dopunsku nastavu, a važno je da se vrati i dostojanstvo nastavnika.
Ovo bi mogao da bude zakljucak skupa koji je nedavno održan u Ambasadi SRJ u Bernu, gde se delegacija Ministarstva prosvete Srbije u sastavu Vitomir Budimovic, Zoran Popovic i Vanja Stankovic sastala sa predstavnicima školskih saveta JDŠ, roditeljima i nastavnicima, te celnim ljudima iz Srpskog kulturnog saveza, asocijacija i udruženja u Švajcarskoj.
Roditelji su sa oduševljenjem pozdravili odluku Ministarstva da brigu za školu preuzima država, svaki posrednik je nepotreban, a ukidanjem roditeljske participacije pruža se mogucnost da školu pohadaju i ona deca ciji roditelji nisu imali novca da dete šalju u dopunsku školu.

Obuka za nastavnike

Nastavnici ce imati redovne i dobre plate i godišnju kartu za prevoz. NJihov mandat trajace osam godina, a kriterijumi za dolazak, pored pedagoške kvalifikacije, mora biti i poznavanje jezika zemlje u koju dolazi. Na sastanku se culo da ce za svakog nastavnika, pred odlazak u inostranstvo, biti organizovna posebna šestomesecna obuka.

Nastavnici se sa druge strane nadaju da ce njihova primanja biti sigurna i redovna, jer je to najbolji nacin za vracanje njihovog dostojanstva i ugleda profesije.
Klubovi su obecali da ce preko svojih clanova uraditi sve da se što više dece dovede u školske klupe, a pomoci ce i oko pravljenja adresara buducih daka u celoj Švajcarskoj.
Da je vreme praznim pricama prošlost pokazalo je i saopštenje Zorana Popovica, savetnika u Ministarstvu za prosvetu i sport – da su nastavnicima uplacene plate – zakljucno sa julom.
Neda Glušcevic, otpravnik poslova u ambasadi u Bernu, kratko je informisala o dosadašnjoj situaciji u JDŠ, raskidu ugovora sa Politehnickom akademijom, koja je donedavno vodila brigu o JDŠ i rešenosti roditelja da vrate stare ucenike koji su prestali da pohadaju nastvu i upišu nove dake.
Vitomir Budimovic, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, nekada i sam nastavnik u Austriji, upoznao je sve prisutne sa radom delegacije i onim šta od septembra trebada se promeni u JDŠ.

Medudržavna komisija

Budimovic je objasnio da su ucinjeni i veliki koraci u odnosu sa švajcarskim vlastima, konkretno je dogovoreno da sredinom avgusta u Beograd stigne delegacija EKE (Savezna komisija za strance) i predstavnicima kantonalnih školskih vlasti. Posle toga sledi osnivanje mešovite medudržavne komisije za obrazovanje.
– Švajcarci su spremni za saradnju. Naša rešenost je da ucinimo sve da škola u dijaspori postane brojnija i jaca. LJudski je ocekivati kao i u minulim vremenima i nesebicnu pomoc roditelja, saveta, Udruženja roditelja, klubova i SKS. Jer, bez zajednickog rada ne možemo mnogo da postignemo – istakao je gost iz Beograda.

– Iza svega što se tice obrazovanja u dijaspori stajace država – od zakonske regulative, kontrole, finansiranja, pomoci, saradnje, brige o nastavnicima – naglasio je Budimovic.
Najavljena je mogucnost da se škola ubuduce ne zove “Jugoslovenska”, te da se veronauka izucava fakultativno, što je podržao i sveštenik Simeun Prodanovic, koji je zamoljen da napravi mali elaborat i da odgovori na dva pitanja “zašto i kako”, jer bi time veoma pomogao prosvetnim radnicima da tacno definišu nastavu veronauke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.