Srpski jezik čeka podršku

 

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, osudio je inicijative koje su pokrenute za dobijanje statusa manjine za Bosance koji žive u Austriji, kao i zahtev stranke Socijalna Austrija (SOeZ), koja se izjasnila za dodelu statusa manjine svim zajednicama sa prostora bivše Jugoslavije, kao i Turske.

On je u pismu koje je uputio Suzani Rab, ministarki integracije u Vladi Austrije, osudio i njenu izjavu povodom inicijative Bosanskog akademskog društva u Austriji.

„Mi, kao predstavnici najveće zajednice građana sa prostora bivše Jugoslavije već smo te inicijative osudili i ne dozvoljavamo da se srpska zajednica zloupotrebljava u političke svrhe“, naveo je on u pismu upućenom ministarki Suzani Rab.

Rabova je, ranije, osudila inicijativu Bosanskog akademskog društva u Austriji i poručila da migrantske zajednice ne mogu da dobiju status manjine u Austriji.

„Zajednica srpskih klubova u Beču smatra neprimerenom vašu izjavu u kojoj ste odbili težnju predstavnika pojednih migrantskih zajednica za dobijanje statusa manjine i ocenili je apsurdnom. Vašu paušalnu reakciju na gore navedene zahteve ne možemo da razumemo. Molimo vas da nam razjasnite vašu izjavu da mora biti jasne razlike između migranata i etničkih zajednica, te da kada neko imigrira u Austriju integracija mora biti cilj“, poručio je on.

Pravno gledano, ukazuje Marković, razlika između migranata i etničkih zajednica je jasno definisana, ali razlika u empirijskom shvatanju srpske zajednice je vremenski period. Pri čemu je, dodaje, integracija samo prelazni oblik migranata u etničku zajednicu.

„Srbi su već vekovima prisutni u Austriji, pri čemu je imigracija u prethodnom veku jasno narasla. Naša integracija u austrijsko društvo je daleko napredovala. Ne smatramo problemom što nismo dobili zvaničan status priznate manjine, ali se osećamo kao deo austrijskog društva“, naglasio je on.

„Da nivo integracije srpskih migranata može biti i više razvijen, znamo. Zbog toga očekujemo, kao predstavnici srpske zajednice, veće angažovanje vlasti u državnom podsticaju našeg maternjeg jezika. Iz sopstvenog iskustva možemo potvrditi činjenicu da je dobro znanje maternjeg jezika važan preduslov za učenje nemačkog jezika. Dovoljnom ponudom podsticaja maternjeg jezika će samo povećati spremnost na integraciju srpskih migranata“ objasnio je Marković.

Šarolikost je bogatstvo

Zajednica srpskih klubova u Beču je zainteresovana za saradnju sa ministarkom u cilju stvaranja bolje politike koja će omogućiti lakšu interakciju srpskoj zajednici.

„Kulturalna šarolikost je jedna dodatna vrednost po austrijsko društvo, zbog čege se u međunarodnoj zajednici dive Austriji“, podsetio je Marković.

Politički populizam

Prethodno je Marković osudio inicijativu Društva bosanskih akademika i SOeZ kao politički motivisani populizam. On je SOeZ poručio da ne predstavlja srpsku zajednicu i da ne treba da govori u njeno ime.

Чланак Srpski jezik čeka podršku се појављује прво на Vesti online.

Original Article