Srpski filmovi na festivalu u Holivudu

U kategoriji dugometražni igrani film biće prikazan novi film Miloša Radovića Dnevnik mašinovođe, srpski kandidat za nagradu Oskar, kao i Bićemo šampioni sveta, reditelja Darka Bajića, u kome igra američki glumac Džon Sevidž.

Van konkurencije za nagrade biće prikazan dokumentarno-animirani omnibus Radiovizija u produkciji RTS-a i Platforme, u glavnom programu Ringišpil Luke Popadića, a u selekciji kratkog filma Dijamant za Baju Kaliforniju Koste Ristića, najavila je kuća Kovačić Spaić.

Na programu će biti i film Izgubljen u Jermeniji nagrađivanog reditelja Serža Avedikiana, dobitnika Zlatne palme za kratki film, zatim Buger crvena, narativni dokumentarac priznatog reditelja Berndta Madera, u kome igra srpska glumica Marija Karan, američka premijera filma Alberta Kodagoliana Negde lepa, svetska premijera filma Levona Minasiana Bravo virtuozo i nakon 25 godina od premijere njegovog debitantskog remek-dela Izgubljeni raj, američka premijera filma Davida Safariana Topla zemlja, hladna zima.

U okviru zvaničnog programa biće prikazani nagrađeni i filmovi koji su bili nominovani za nagrade na priznatim festivalima, kao i 10 američkih igranih i dugometražnih dokumentarnih filmova, koje su režirali svetski poznati savremeni umetnici.

“Naša vizija je da stvorimo živ, heterogeni Holivud za pasionirane svetske reditelje, čiji inovativni glasovi i društveno angažovane priče inspirišu i neguju sinematsko iskustvo”, izjavio je Gregor Zupanc, producent i reditelj iz Los Anđelesa i umetnički direktor AIFF-a.

Programski tim Arpe je izabrao društveno angažovane filmove koji se posebno bave pitanjima aktuelnim u SAD poput imigracije, LGBT, seksualne trgovine ljudima, transseksualnim i rasnim predrasudama.

“Ove godine smo usredsređeni i na promociju mladih kalifornijskih reditelja predstavljanjem najboljih studentskih filmova iz Los Anđelesa”, rekao je Zupanc.

Nagrada za životno delo ove godine je dodeljena renomiranom filmskom i televizijskom glumcu Dominiku Pinonu, koji je dobio 2004. godine Molijerevu nagradu za najboljeg glumca.

Na festivalu će biti prikazan i umetnički rad Rodžera Kupeliana u filmovima Gospodar prstenova, Pirati sa Kariba i drugim holivudskim ostvarenjima.