Srpski centar korak ispred svih

srpski-centar-korak-ispred-svih

Z. Vicelarević

Pobednici: SC Štutgart

Posle trogodišnje pauze zbog korone, ponovo je održana Savezna smotra dečjeg folklora Nemačke, a učestvovalo je osam folklornih ansambala u takmičarskom i sedam u revijalnom delu programa. Bila je ovo 15. dečja smotra, a na bini u Rajlingenu nedaleko od Manhajma nastupilo je više od 400 igrača. Najviše bodova osvojio je dečji folklorni ansambl Srpskog centra Štutgart koji je pobednik 15. Savezne smotre dečjeg folklora Nemačke. Smotru je organizovao Savez srpskih udruženja Nemačke, a izvanredni domaćin bilo je Srpsko kulturno društvo Sloga Manhajm.

Prema mišljenju stručnog žirija u sastavu Ivan Terzić, etnolog, Mirjana Zakić, etnomuzikolog, i Igor Kudić, koreograf, drugo mesto osvojili su mladi folkloraši Kola iz Esena, a trećem mestu su se radovali folkloraši KUD Izvor iz Noj Izenburga. Šampioni Nemačke članovi Srpskog centra Štutgart, dobili su i specijalne nagrade za najuigraniji ansambl i najbolje pevačko društvo, dok su vicešampioni, Kolo Esen, imali koreografiju najbližu izvornom stvaralaštvu, za šta su dobili takođe specijalnu nagradu. I domaćin, SKD Sloga Manhajm, sa smotre je poneo specijalnu nagradu, i to za najbolji kostim, odnosno narodnu nošnju.

Prezadovoljni: Saša i Darinka Vićentijević

Smotru je otvorio Saša Ivanović, predsednik SSUN, a publiku pozdravio Dragan Dimitrijević, generalni konzul Srbije u Štutgartu.

Drugoplasirani: Kolo Esen

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što prisustvujem 15. Saveznoj smotri dečjeg folklora Nemačke i što ćemo još jednom da vidimo na delu našu divnu decu kako na najbolji način predstavljaju sredine iz kojih dolaze. Pre svega ćemo imati priliku da se uverimo kako naša deca sa puno ljubavi predstavljaju deo kulture, tradicije i običaje naše matice. Za to ste najzaslužniji vi roditelji zajedno sa predstavnicima vaših klubova jer ste vi našoj deci usadili tu ljubav prema otadžbini – istakao je Dimitrijević.

SKC Sindelfingen

Darinka Vićentijević, predsednica Srpskog centra Štutgart, bila je prezadovoljna pobedom i za “Vesti” je rekla:

– Osećaj je predivan. Deca su nasmejana, srećna, zadovoljna. Vežbali su vredno i bili prisutni na svakoj probi i dali su sve od sebe. Pohvalila bih i roditelje i zahvalila im na podršci koju sve vreme imamo od njih. Prvo mesto je samo dodatna motivacija koju naša deca imaju za Evrosmotru, a najbitnije je da ima što više učesnika i lepši je osećaj kada svi zaigramo kolo u matici, bez obzira na to ko je koje mesto osvojio.

Treće mesto: KUD Izvor Noj Izenburg

Igor Kudić, koreograf i član žirija, ocenjuje da je posle tri godine neodržavanja smotri zaista uspeh što se cela “mašinerija” ponovo pokrenula.

SNZ Mladost Berlin

– Imali smo ukupno 15 ansambala na sceni, što je posle svega veliki uspeh. Raduje nas što su svi ansambli bili izuzetno spremni i u prilog tome govore i ocene koje su dobili. Generalno gledano, zaista dobar rad umetničkih rukovodilaca, kao i angažovanje koreografa koji nesebično pokazuju i primenjuju svoje znanje sa srpskom omladinom koja živi daleko od matice – naveo je Kudić za “Vesti”.

SKC Ofenbah

Posle zvaničnih nastupa usledilo je druženje i veselje, a za dobro raspoloženje publike i svih prisutnih bio je zadužen Ćira bend.

Otvorio smotru: Saša Ivanović

Novi spektakl u Berlinu

– Konačno smo opet imali jedan spektakl folklora. Naša deca su ponovo izašla na scenu i pokazala ono što znaju i umeju i sada nastavljamo ovim ritmom dalje. Svi ansambli koji su učestvovali u takmičarskom delu su se kvalifikovali za Evropsku smotru dečjeg folklora koja će se održati u Vrnjačkoj Banji već 8. aprila. U međuvremenu, nadamo se novom spektaklu koji nas, verujem, očekuje 25. marta u Berlinu na Saveznoj smotri prvih folklornih ansambala – rekao je Saša Ivanović, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke.

Porodična tradicija: Nataša i Maša Bradaš

Maša najmlađa učesnica

Najmlađa učesnica revijalnog dela u najmlađem ansamblu SKD Sloga iz Manhajma bila je Maša Bradaš sa samo tri godinice. Maša se rado fotografisala, ali je bila stidljiva da nam nešto izjavi pa je mama Nataša govorila u njeno ime.

– Maša igra već šest meseci, a jedan od razloga je što sam i ja dugo igrala u folkloru, mislim da sam počela još 1993. godine u Manhajmu. Suprug Nikša i ja imamo još i sina Miloša koji ima godinu i po dana i sigurno će i on zaigrati u folkloru kada bude video seku Mašu kako igra. Kod nas se tradicija nastavlja i ne prekida jer je i moj otac Dragan Jovičić bio predsednik Sloge i dugogodišnji aktivista našeg društva – kaže nam Nataša Bradaš, devojačko Jovičić.

Ivana Tomas i Jovana Jančić

Konačno na bini

Ivana Tomas i Jovana Jančić, obe imaju 15 godina i učestvovale su u takmičarskom delu kao igračice Zlatnog opanka iz Berlina.

– Igram već četiri godine i imali smo dobar nastup. Prvi put sam na folklorijadi i prvi put pred ovoliko velikom publikom i mnogo mi se dopalo – kaže nam Ivana.

Jovana je već nastupala pa nam je rekla:

– Ovo je najbolja folklorijada gde sam nastupala i konačno da ponovo možemo da pokažemo ono što umemo na bini. Radujemo se svi odlasku na Evropsku smotru.

Buduća zvezda: Vasilije Vidaković

Vasilije kao slavuj

Između dva revijalna nastupa na binu je izašao talentovani Vasilije Vidaković (12) iz Kelna, buduća pevačka zvezda, koji je oduševio publiku svojim solističkim nastupom.

– Do sada sam pevao kod brata na rođendanu i još na nekim rođendanima, a sada sam prvi put pred velikom publikom. Super mi je bilo na bini i želim da postanem slavan pevač. Mama i tata su muzičari, pa su mi pokazali kako da pevam i evo me ovde sada – kaže Vasilije koji je prethodno imao i nastup kao igrač u folklornom ansamblu KUD Radost iz Leverkuzena.

Andreja i Živko Jovanić

Važno je druženje

Andreja Jovanić (16) je već iskusan folkloraš u KHD Kolo Frankfurt.

– Počeo sam da igram u folkloru pre pet godina jer su svi moji drugari bili zainteresovani za to, pa sam im se pridružio. Mislim da smo odlično izveli našu koreografiju, ali je najbitnije da se družimo – kaže Andreja.

Ponosni tata Živko Jovanić dodaje:

– Iako nisam igrao u folkloru oduvek sam voleo da prisustvujem ovakvim događajima i pomažem Kolu gde god mogu. Uživao sam i bio ponosan dok sam gledao sina kako je igrao na nastupu KHD Kolo. Znam koliko je tu bilo vežbi i proba dok nisu stigli do ovog nastupa i čestitam im na tome.

Nagrađeni takmičarski i revijalni ansambli

Plasman po bodovima

1. Srpski centar Štutgart 97,33 boda

2. Kolo Esen 94,16

3. KUD Izvor Noj Izenburg 93,66

4. Zlatni opanak Berlin 93,00

5. SKC Ofenbah 91,83

6. SKC Sindelfingen 91,00

7. SKD Sloga Manhajm 90,83

8. SNZ Mladost Berlin 82,00

Dogovoreni svi detalji: Predstavnici ASFD i Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja čeka folkloraše

Pre početka Smotre održan je sastanak predstavnika Asocijacije srpskog folklora dijaspore (ASFD) i predstavnika Vrnjačke Banje povodom održavanja Evropske smotre srpskog folklora dijaspore u Vrnjačkoj Banji 8. aprila ove godine. Dogovoreno je da će se Smotra održati u hali sportova “Vlade Divac” u Vrnjačkoj Banji. Učesnicima će na raspolaganju biti bina veličine 16×12 metara. Dogovoreno je da će generalne probe početi od petka uveče, kao i svi ostali detalji vezani za smotru. Defile svih učesnika biće na dan održavanja Smotre, a ulaz u halu je besplatan. Rok za prijavu je do 15. marta.

– Na sastanku smo imali priliku da se bliže upoznamo sa aktivnostima Asocijacije, a ujedno i definišemo dalje korake u organizaciji Evropske smotre. Radujemo se što će Vrnjačka Banja biti domaćin i što ćemo imati priliku da se družimo u mestu koje slovi za najposećeniju srpsku turističku destinaciju. Naši sugrađani su tradicionalno dobri domaćini i siguran sam da će se svi učesnici u Vrnjačkoj Banji osećati prijatno, uživati u njenim blagodatima i poneti lepe uspomene. Verujem da će ih uspomene vraćati u naše bajkovito mesto – rekao je Srđan Udovičić ispred delegacije Vrnjačke Banje.

Gosti iz Vrnjačke Banje su posle sastanka ispratili nadmetanje mladih ansambala i pohvalili sve učesnike koji daleko od matice s ponosom pokazuju tradiciju, kulturu i nošnje iz raznih krajeva Srbije. Ovo nije samo igra, ovo je očuvanje nacionalnog identiteta, kulture i običaja naše Srbije, bili su jednoglasni iz delegacije.

Detaljnije