SRPSKE DIPLOMATE U SALCBURGU USELILE SE U RENOVIRANU ZGRADU

NOVI KONZULAT OTVORIO VRATA

• Zgradu GK Srbije u “Mocartovom gradu” svečano otvorili ambasador Srbije u Austriji Dragan Velikić i generalni konzul Zoran Jeremić

Srbija je napravila još jedan veliki diplomatski korak u Austriji, državi u kojoj žive i rade naši brojni zemljaci. Zahvaljujući pre svega generalnom konzulu Zoranu Jeremiću i njegovim saradnicima, dijasporcima iz Srbije koji žive u pokrajinama Salcburg, Gornja Austrija, Tirol i Forarlberg, moći će lakše da u novim, savremeno opremljenim prostorijama obave sve neophodne poslove vezane za boravak u alpskoj republici. Generalni konzulat u Salcburgu svečano je proteklog vikenda otvorio novu zgradu, s velelepnim prostorijama, urađenim po svim savremenim standardima. Prisustvo mnogobrojnih austrijskih zvaničnika, kako iz Salcburga, tako i iz cele pokrajine, potvrđuje uvažavanje i saradnju dve države. Generalni konzulat, u jednoj od glavnih ulica “Mocartovog grada” (Šalmoser Hauptštrase 99) svečano su otvorili ambasador Srbije u Beču Dragan Velikić sa konzulom Zoranom Jeremićem, uz prisustvo guvernera za privredu pokrajine Salcburg Vilferda Haslaurera juniora, kao i gradonačelnika Hajnca Šadena. Bilo je tu još mnogo drugih predstavnika vlasti grada Salcburga i same pokrajine. Ovom važnom događaju prisustvovali su i predstavnici srpske diplomatije iz Beograda, zatim mnogobrojni zemljaci gotovo iz svih krajeva Austrije. Treba napomenuti da je nova zgrada konzulata opremljena uz angažovanje naših ljudi koji žive u Salcburgu i okolini.
Ceremonija otvaranja sastojala se iz dva dela. U prepodnevnim satima novu zgradu našeg konzulata otvorili su predstavnici naše diplomatije u Austriji, sa zvaničnicima pokrajine i grada Salcburga. U večernjim časovima osoblje konzulata u Mocartovom gradu, organizovalo je prijem za sve naše zemljake. Generalni konzul Zoran Jeremić svima je odao nesebičnu zahvalnost poručivši da je ovo značajan korak za sve nas.
– Ovo je vaš dom i verujem da ćete se u njemu se osećati kao kod svoje kuće. čuvajte ga onako kako ste ga zajedno gradili. Ovo je vaših ruku delo i verujem da će vam biti od velike pomoći da se što lepše osećate u Salcburgu i u svim delovima Austrije – rekao je, između ostalog, konzul Jeremić.
Svima koji su učestovali u preseljenju i opremanju nove zgrade konzul Jeremić uručio je posebne zahvalnice.
Angažovanje konzula Jeremića sa saradnicima, pre svega gospođom Ivanović, gospodinom đukićem i ostalim službenicima iz konzulata zaslužuje sve pohvale. Bio je ovo sjajan trenutak koji je odlično iskorišćen da se Srbija predstavi u što lepšem svetlu u ovom delu Austrije.